Krem z białych warzyw i gruszki

Niezwykle elegancki i smaczny. Idealny do podania na niedzielny obiad. Dodatkowo białe warzywa wspierają układ odpornościowy oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych.

Krem z białych warzyw i gruszki

Składniki:

  •  Por
  • Duży korzeń pietruszki
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Gruszka z puszki marki Sandra
  • 1,5 l bulionu
  • 100 g gorgonzoli
  • Odrobina masła do smażenia
  • Orzechy włoskie
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekanego pora i pietruszkę.
  2. Podsmażamy przez chwilę i zalewamy bulionem. Kiedy warzywa będą miękkie blendujemy na jednolity krem.
  3. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  4. Orzechy prażymy na patelni. Przed podaniem zupę posypujemy orzechami, gorgonzolą i zdobimy kawałkami gruszki.