Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów

Ciepłe, aromatyczne i rozpływające się w ustach drożdżówki to świetny pomysł na śniadanie, czy urozmaicenie filiżanki gorącej kawy. Przygotowując je na bazie mąki orkiszowej, możemy zmienić znaną wszystkim tradycyjną wersję bułeczek z dodatkiem sera i rodzynek, w pożywny wartościowy posiłek.

Pasta z dyni, papryki i suszonych pomidorów

Składniki:

  • 700 g dyni hokkaido (lub innej obranej ze skórki)
  • 2 średniej wielkości czerwone papryki
  • 10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki tartych migdałów BackMit
  • 250 ml oleju rzepakowego Rapso
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, wlej olej i smaż, aż do zarumienienia się dyni często przy tym mieszając.
  2. Dodaj pokrojoną w większą kostkę paprykę i smaż całość przez 5 minut, kilkukrotnie mieszając.
  3. Dodaj szalotkę pokrojoną w grubsze kawałki, ząbki czosnku oraz tarte migdały. Następnie podsmaż wszystko ok. 2–3 minuty.
  4. Przełóż całość do miski, dodaj pomidory suszone, zmiksuj i dopraw do smaku.
  5. Podawaj jako dip do warzyw/pieczywa lub jako dodatek do kanapek.

Smacznego!