![](https://obcasy.pl/wp-content/uploads/2019/11/pastazdyi.jpg)
Składniki:
- 700 g dyni hokkaido (lub innej obranej ze skórki)
- 2 średniej wielkości czerwone papryki
- 10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartych migdałów BackMit
- 250 ml oleju rzepakowego Rapso
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię, wlej olej i smaż, aż do zarumienienia się dyni często przy tym mieszając.
- Dodaj pokrojoną w większą kostkę paprykę i smaż całość przez 5 minut, kilkukrotnie mieszając.
- Dodaj szalotkę pokrojoną w grubsze kawałki, ząbki czosnku oraz tarte migdały. Następnie podsmaż wszystko ok. 2–3 minuty.
- Przełóż całość do miski, dodaj pomidory suszone, zmiksuj i dopraw do smaku.
- Podawaj jako dip do warzyw/pieczywa lub jako dodatek do kanapek.
Smacznego!