Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego

 Lekko i świeżo – przepis na krem z brokułów z dodatkiem serka topionego. Końcówka lutego zazwyczaj nie rozpieszcza, a na wiosnę trzeba jeszcze chwilę poczekać.

39420976 - broccoli soup puree on a dark wood background. tinting. selective focus
Krem z brokułów z dodatkiem serka topionego

Umilmy więc sobie ten czas dostarczając organizmowi dawki świeżych oraz pełnowartościowych warzyw. W jaki sposób zrobić to szybko i skutecznie? Postaw na brokuły!

Składniki:

  •  1 l bulionu warzywnego lub mięsnego (wcześniej przygotowanego)
  •  łyżka masła
  •  2 świeże brokuły
  •  1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  •  100 g serka topionego kremowego MSM Mońki
  •  sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły umyć, osuszyć i podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w kostkę i wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem zaszklić w garnku.
  2. Zalać bulionem warzywnym i zagotować. Dodać brokuły i gotować do miękkości. Kilka różyczek można wyciągnąć wcześniej, aby udekorować puree przed podaniem.
  3. Przyprawić do smaku. Całość zmiksować blenderem i zagęścić serkiem topionym, cały czas mieszając.
  4. Najlepiej podawać z ciepłymi grzankami i udekorowane podgotowanymi różyczkami brokułu.