Roszponkę poznaje się po drobnych liściach, a jej zaletą jest delikatny, lekko orzechowy smak. Dobrze komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi czy słodkimi owocami. „Doskonałym dodatkiem do sałatki z awokado, pistacji i sera pleśniowego będą świeże maliny”- poleca Piotr Murawski, szef kuchni. Sekretem niezwykłego smaku sałatki są suszone pomidory.
Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
Składniki:
- 3 garście roszponki (lub mix sałat Fit&Easy)
- Sos sałatkowy Włoski
- awokado
- 4 pomidory suszone
- 3 łyżki pistacji lub innych orzechów
- 50 g sera pleśniowego Gorgonzola
- 4 kromki pieczywa tostowego
- ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos – dla nadania smaku zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz oliwą z pomidorów i wymieszaj.
- Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżką miąższ – pokrój w centymetrowej wielkości kostkę. Ser pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a pomidory pokrój w paski.
- Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na oleju na rozgrzanej patelni z odrobiną czosnku.
- Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem dla smaku, posyp pistacjami oraz grzankami i podawaj.