Roszponką i awokado w sałatce?

Kojarzona z sałatami, roszponka tak naprawdę należy do roślin kozłkowatych. Długo była niedoceniania – zyskała popularność dopiero na początku XX wieku. A szkoda, bo niskokaloryczna roszponka to doskonały wybór dla chcących być „fit”! Ponadto jest źródłem beta-karotenu, który można znaleźć m.in. w marchewkach.

Roszponką i awokado w sałatce?
Roszponką i awokado w sałatce?

Roszponkę poznaje się po drobnych liściach, a jej zaletą jest delikatny, lekko orzechowy smak. Dobrze komponuje się z orzechami, serami pleśniowymi czy słodkimi owocami. „Doskonałym dodatkiem do sałatki z awokado, pistacji i sera pleśniowego będą świeże maliny”- poleca Piotr Murawski, szef kuchni. Sekretem niezwykłego smaku sałatki są suszone pomidory.

Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego

Składniki:

  • 3 garście roszponki (lub mix sałat Fit&Easy)
  • Sos sałatkowy Włoski
  • awokado
  • 4 pomidory suszone
  • 3 łyżki pistacji lub innych orzechów
  • 50 g sera pleśniowego Gorgonzola
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – dla nadania smaku zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz oliwą z pomidorów i wymieszaj.
  2. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę i wydrąż łyżką miąższ – pokrój w centymetrowej wielkości kostkę. Ser pokrój w jednakowej wielkości kostkę, a pomidory pokrój w paski.
  3. Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na oleju na rozgrzanej patelni z odrobiną czosnku.
  4. Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem dla smaku, posyp pistacjami oraz grzankami i podawaj.