Składniki:
- kasza jęczmienna – 0,6 szklanki
- żeberka wieprzowe – 300 gramów
- marchew – 1 sztuka
- por – 1 sztuka
- Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr – 2 sztuki
- seler – 0,5 sztuki
- ziemniaki – 200 gramów
- liść laurowy – 2 sztuki
- ziele angielskie – 3 sztuki
- kminek – 1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli, aż lekko zmięknie.
- W drugim garnku gotuj pocięte żeberka z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim.
- Ziemniaki pokrój w kostkę, a włoszczyznę zetrzyj na tarce. Warzywa dodaj do mięsa pod koniec jego gotowania.
- Następnie dodaj do zupy kaszę wraz z płynem, w którym się gotowała.
- Do całości dodaj drugą kostkę oraz wodę, jeśli uznasz to za konieczne. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut. Ziemniaki i kasza powinna być zupełnie miękkie.
- Gotową zupę podawaj z mięsem.