
„Zlej powstałe podczas pieczenia soki, połącz je dodatkowo z sokiem z limonki i podawaj do upieczonego kurczaka jako sos. Wtedy zyska on przysłowiową „kropkę nad i”- radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Składniki:
- 1,5 kg kurczaka
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- 2 limonki
- pęczek świeżego tymianku
- czosnek główka
- 80 g świeżego imbiru
- czarny pieprz rozkruszony w moździerzu
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
- Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, która nada aromat, pomieszaj z otartą skórka z dwóch limonek, startym imbirem i posiekanym tymiankiem oraz pokruszonym pieprzem. Przyprawa podkreśli wyrazisty smak mięsa.
- Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz.
- Pozostałe limonki okrój z białej skóry, włóż do środka razem z przekrojonym na pół czosnkiem. Do środka włóż również dwie łyżki masła.
- Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż, ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut.
- Po tym czasie usuń przykrywkę kurczaka i piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka.
- Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.