Kurczak limonkowy z tymiankiem

Kurczak lubi się z owocami cytrusowymi – pomarańczą, mandarynką i limonką. Dzieci uwielbiają te owoce, a ich dodatek do mięsa może wywołać niemałe zaskoczenie. Dodając do przepisu tymianek oraz imbir, stworzymy na talerzu wyjątkową, świąteczną kompozycję.

kurczak z tymiankiem
Kurczak limonkowy z tymiankiem

„Zlej powstałe podczas pieczenia soki, połącz je dodatkowo z sokiem z limonki i podawaj do upieczonego kurczaka jako sos. Wtedy zyska on przysłowiową „kropkę nad i”- radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Składniki:

  •     1,5 kg kurczaka
  •     Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
  •     2 limonki
  •     pęczek świeżego tymianku
  •     czosnek główka
  •     80 g świeżego imbiru
  •     czarny pieprz rozkruszony w moździerzu
  •     2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, która nada aromat, pomieszaj z otartą skórka z dwóch limonek, startym imbirem i posiekanym tymiankiem oraz pokruszonym pieprzem. Przyprawa podkreśli wyrazisty smak mięsa.
  2. Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz.
  3. Pozostałe limonki okrój z białej skóry, włóż do środka razem z przekrojonym na pół czosnkiem. Do środka włóż również dwie łyżki masła.
  4. Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż, ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut.
  5. Po tym czasie usuń przykrywkę kurczaka i piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka.
  6. Tak przygotowany kurczak będzie miał chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.