Dzięki dodaniu jabłek danie stanie się wyjątkowo soczyste i lekkie.
Składniki:
- 1,5 kg kurczaka
- Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
- świeże oregano
- 2 pomarańcze
- 2 ząbki czosnku
- 100 g suszonych śliwek wędzonych z pestkami
- 100 g moreli suszonych
- 4 jabłka
- 80 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne – pokrój w ćwiartki, skórki zachowaj. Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, która nada smaku, pomieszaj z otartą skórką z dwóch pomarańczy i posiekanym oregano.
- Przyprawa idealnie podkreśli smak kurczaka. Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz. Pozostałe pomarańcze okrój z białej skóry, włóż do środka, razem z skórkami z jabłek.
- Do środka włóż również śliwki, morele oraz dwa obrane ząbki czosnku. Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż.
- Kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut.
- Po tym czasie usuń przykrywkę, kurczaka piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka. Tak przygotowany kurczak zachowa idealną soczystość mięsa.
- W międzyczasie na patelni karmelizuj cukier. Gdy będzie złotego koloru – dodaj pokrojone wcześniej jabłka, dodaj Ramę Smaż jak szef kuchni. Całość smaż razem z jabłkami przez około 4 minuty.
- Po upieczeniu, kurczaka pokrój na mniejsze porcje. Z farszu wybierz śliwki i morele i dodaj je do jabłek.