Kurczak świąteczny

W Święta Bożego Narodzenia kurczak zyskuje wyjątkową recepturę. Do jego przygotowania wykorzystuje się pomarańcze, suszone śliwki i morele, czyli zimowe składniki.

swiateczny-kurczak
Kurczak świąteczny

Dzięki dodaniu jabłek danie stanie się wyjątkowo soczyste i lekkie.

Składniki:

  •     1,5 kg kurczaka
  •     Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
  •     świeże oregano
  •     2 pomarańcze
  •     2 ząbki czosnku
  •     100 g suszonych śliwek wędzonych z pestkami
  •     100 g moreli suszonych
  •     4 jabłka
  •     80 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
  •     1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne – pokrój w ćwiartki, skórki zachowaj. Przyprawę do pikantnego kurczaka Knorr, która nada smaku, pomieszaj z otartą skórką z dwóch pomarańczy i posiekanym oregano.
  2. Przyprawa idealnie podkreśli smak kurczaka. Kurczaka umyj, wysusz, natrzyj powstała marynatą z zewnątrz i wewnątrz. Pozostałe pomarańcze okrój z białej skóry, włóż do środka, razem z skórkami z jabłek.
  3. Do środka włóż również śliwki, morele oraz dwa obrane ząbki czosnku. Kurczaka zabezpiecz związując mu nogi na krzyż.
  4. Kurczaka ułóż w żaroodpornym naczyniu z przykrywką, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 60 minut.
  5. Po tym czasie usuń przykrywkę, kurczaka piecz jeszcze przez 30 minut, aż zarumieni się skórka. Tak przygotowany kurczak zachowa idealną soczystość mięsa.
  6. W międzyczasie na patelni karmelizuj cukier. Gdy będzie złotego koloru – dodaj pokrojone wcześniej jabłka, dodaj Ramę Smaż jak szef kuchni. Całość smaż razem z jabłkami przez około 4 minuty.
  7. Po upieczeniu, kurczaka pokrój na mniejsze porcje. Z farszu wybierz śliwki i morele i dodaj je do jabłek.