Taki wyjątkowy moment zdarza się raz do roku, warto zatem uczcić go w szczególny sposób. Połączenie maku, bakalii i niebiańskiego kremu sprawdzi się w ten dzień idealnie.
Makowy Tort Noworoczny
Składniki:
- 5 jajek
- 2 duże łyżki płynnego miodu
- 850 g masy makowej Bakalland
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 100 g płatków migdałowych Bakalland
- 200 g żurawiny Bakalland
- 1 aromat migdałowy (9 ml)
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyki cukru pudru
- 1 aromat pomarańczowy (9 ml)
- powidła śliwkowe
Sposób przygotowania:
- Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy.
- W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną.
- Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty.
- W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, esencją pomarańczową i serkiem mascarpone.
- Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać płatkami czekoladowymi oraz migdałami w płatkach.