Tort noworoczny. Słodkie powitanie Nowego Roku

Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać jest to, aby tego dnia nie liczyć zbędnych kalorii, tylko cieszyć się chwilą.

tort noworoczny

Taki wyjątkowy moment zdarza się raz do roku, warto zatem uczcić go w szczególny sposób. Połączenie maku, bakalii i niebiańskiego kremu sprawdzi się w ten dzień idealnie.

Makowy Tort Noworoczny

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 duże łyżki płynnego miodu
  • 850 g masy makowej Bakalland
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g płatków migdałowych Bakalland
  • 200 g żurawiny Bakalland
  • 1 aromat migdałowy (9 ml)

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  •  2 łyki cukru pudru
  • 1 aromat pomarańczowy (9 ml)
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy.
  2. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną.
  3. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty.
  5. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, esencją pomarańczową i serkiem mascarpone.
  6. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać płatkami czekoladowymi oraz migdałami w płatkach.