
Szczególnie, że organizm naturalnie zaczyna szukać sposobów na uzupełnienie niedoborów wody oraz witamin i składników mineralnych, które traci na skutek działania wysokiej temperatury.
Składniki:
- 1 opakowanie płatów makaronu lasagne, bez gotowania
- 1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne
- 150 g sera żółtego lub sera mozzarella
- 150 g sera feta
- 1 cebula
- 2 bakłażany
- 500 g mielonej wołowiny
- 250 ml passaty pomidorowej
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 150 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Na tarce zetrzyj ser żółty. Drobno posiekaj cebulę. Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki.
- Bakłażany pokrój w plasterki o grubości około 5 mm każdy. Podsmaż na margarynie przez około 5 minut cebulę i mięso, do chwili, aż się zarumienią. Dorzuć Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne, który świetnie wkomponuje się w smak potrawy oraz sos pomidorowy i cynamon.
- Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i przez około 5 do 7 minut gotuj na małym ogniu.
- W tym samym czasie, podsmaż partiami na średnim ogniu w 2 łyżkach oleju plastry bakłażana, aż się zarumienią po obu stronach. Naczynie żaroodporne obsmaruj tłuszczem i połóż warstwę makaronu.
- Rozłóż połowę podpieczonych plastrów bakłażana i posyp je serem feta. Następnie nakryj je warstwą makaronu. Na to, rozprowadź dokładnie przygotowane mięso z pomidorami i zakryj całość kolejną warstwą makaronu.
- Pozostałe plastry bakłażana ułóż na wierzchu, zalej jogurtem lub śmietaną i obsyp serem żółtym.
- Wszystko nakryj aluminiową folią i piecz przez 35 minut pod przykryciem.
- Następnie zdejmij folię i przez 10 minut piecz, aż danie z wierzchu się zarumieni.