Legumina z tapioki

Choć lubimy kulinarne eksperymenty i coraz chętniej otwieramy się na nowe, mniej lub bardziej egzotyczne smaki, równie chętnie odkopujemy także stare przepisy naszych babć. Przepisy retro przeżywają ostatnio prawdziwy renesans. Spróbuj przygotować retro przepis w nowoczesnym charakterze!

Legumina z tapioki
Legumina z tapioki

Mało kto wie, że legumina to polskie pojęcie na desery. Kuchnia końca XIX i początków XX wieku poświęcała im osobne rozdziały. Warto zaznaczyć, że do legumina to nie torty, czy ciasta. Były to desery zazwyczaj takie jak, budynie, naleśniki, czy suflety. Są to zwykle mączne desery. Tapioka, to właśnie taki twór. Powstaje ona z rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej – manioku. Skrobia z tej rośliny, podczas procesu mielenia tworzy mąkę, płatki lub perełki. To właśnie małe kuleczki tapioki będą dziś nam potrzebne do przyrządzenia tego świetnego deseru. Oprócz podstawowych składników oraz tapioki, przygotuj również swoje ulubione owoce. Legumina z tapioki to łatwy sposób na smaczny, niecodzienny deser.

Składniki:

  • 70 g tapioki, drobnej
  • woda (ilość do namoczenia tapioki)
  • 340 – 360 g mango, dojrzałego, pokrojonego na kawałki ( lub inny owoc, wedle uznania)
  • 460 g mleka 3,2%
  • 20 g cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji

Legumina z tapioki – sposób przygotowania:

  1. Tapiokę odstawić do namoczenia w wodzie na 30 min. Po tym czasie tapiokę odcedzić przez koszyczek, odstawić.
  2. Mango lub wybrany owoc zblendować. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Namoczoną tapiokę wymieszać w garnku z mlekiem i cukrem.
  4. Następnie podgrzewać ok. 15 min.
  5. Deser przełożyć do pucharków, udekorować musem z mango i wiórkami kokosowymi. Leguminę z tapioki podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzoną.