Składniki:
- Mleko czekoladowe OSM Piątnica 700 ml
- jajka 2 szt.
- mąka pszenna 2 szklanki
- śmietana słodka 36% np. OSM Piątnica 500 ml
- cukier puder 3 łyżki
- serek mascarpone 250 g
- świeże jagody 1 szklanka
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Do mleka czekoladowego dodać jajko, mąkę i szczyptę soli.
- Całość dokładnie wymieszać rózgą tak, żeby nie było grudek.
- Usmażyć na patelni naleśniki, smarując za każdym razem rozgrzaną patelnię olejem.
- Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, następnie dodać serek mascarpone i wymieszać.
- Tak przygotowany krem wyłożyć na naleśniki, posypać jagodami i złożyć w kopertę
lub rulon.