Śledź na marmoladzie cebulowej

Odkryj nowe propozycje, dzięki którym Twoje świąteczne potrawy nabiorą zaskakującego i wyśmienitego wyrazu. Ciekawe połączenia sprawią, że wigilijna kolacja stanie się w tym roku jeszcze smaczniejsza.

Śledź na marmoladzie cebulowej

Święta Bożego Narodzenia bez śledzia to święta bez smaku! Będą jeszcze pyszniejsze, gdy zdecydujesz się na skorzystanie z tych przepysznych przepisów, które przyjemnie zaskoczą Twoich wigilijnych gości!

Składniki:

  • Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim SEKO 550 g
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • masło
  • 2 łyżki prażonych orzechów

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Do cebuli dodajemy ocet, cukier, podgrzewamy do czasu, aż nadmiar płynu wyparuje.
  3. Całość blendujemy do uzyskania gęstej marmolady, doprawiamy solą do smaku. Na talerzach rozkładamy po sporej łyżce marmolady, na której układamy zwinięte filety śledziowe.
  4. Całość posypujemy prażonymi orzechami.