Lekka sałatka – dobry pomysł na lunch
Szukasz pomysłu na lunch, lub dobrą przekąskę w ciągu dnia? Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi to pozycja, która zaskoczy Cię smakiem, a przy tym satysfakcjonująco nasyci. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali świeżych warzyw. To nie będzie nudna sałatka. Całość dopełnią kuleczki ziemniaczane, czyli gwiazda tego przepisu. Przełamią one smak warzyw i sałaty, dając uczucie chrupkości, a dodatkowo sprawią, że napewno nie będziemy po niej głodni.
Lekka sałatka – składniki:
- młody szpinak 1 garść
- rukola 1 garść
- kapusta pakchoi 1 szt.
- pomidorki koktajlowe 8szt.
- melon 150g
- kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka 2 garście
Kuleczki ziemniaczane:
- Kiszka Ziemniaczana firmy Gzella 300g
- jajko 1szt.
- zioła prowansalskie 1 łyżka
- papryka ostra mielona ¼ łyżeczki
- bułka tarta 2 łyżki
- sezam biały i czarny 2 łyżki
- bułka tarta 4 łyżki
Sposób wykonania:
- Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę, dodać jajko, zioła prowansalskie, płatki chili, bułkę tartą.
- Całość dokładnie wymieszać.
- Uformować kuleczki wielkości małego włoskiego orzecha.
- Bułkę tartą do panierowania wymieszać z sezamem i obtoczyć kuleczki ziemniaczane. Usmażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. ( upewnij się, że tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany)
Sos winegret:
- musztarda francuska 2 łyżki
- oliwa z oliwek 150ml
- ocet winny 2 łyżki
- czosnek 1 ząbek
- płatki chili ¼ łyżeczki
- świeży koperek ½ pęczka
- sól, cukier do smaku
Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi – połączenie składników
- Świeży koperek drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę,
- dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.
- Młody szpinak wymieszać z rukolą, dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cząstki melona bez skórki i kiełki.
- Liśćmi kapusty pakchoi wyłożyć miskę. Na wierzchu umieścić sałatkę, a na niej wcześniej przygotowane kuleczki ziemniaczane.
- Całość polać sosem winegret.
- Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi jest gotowa. Smacznego!