DIETA

W medycynie i kuchni słowo dieta określa sposób odżywiania się człowieka, uwzględniający dobór ilościowy i jakościowy produktów spożywczych i sposób ich przyrządzania. W czasach całego mnóstwa tak zwanego "jedzenia śmieciowego" diety odgrywają coraz większą rolę. Zwiększa się nasza świadomość i nie chcemy jeść byle czego. Odpowiedni dobór składników, umiejętne łączenie produktów, racjonalne, zdrowe odżywianie - to jest teraz w modzie.

W jakiej temperaturze należy przechowywać mleko kobiece?

  Zastój mleka i obrzęk piersi, brak możliwości nakarmienia dziecka, osłabiona laktacja, nieskuteczne ssanie przez dziecko – to wskazania do odciągania pokarmu.

Obalamy mity o modnych dietach i najpopularniejszych wymówkach

Zamiast szukać kolejnych powodów i wymówek, przez które wciąż nie jesteśmy zadowoleni ze swojego wyglądu, poznajmy najpopularniejsze przyczyny nieskutecznego odchudzania i pozbądźmy się zbędnych kilogramów raz na zawsze.

Dieta pudełkowa – czy to dobre rozwiązanie?

Wiele osób, które chcą się zdrowo odżywiać lub rozpoczęły przygodę z odchudzaniem zastanawia się nad zakupem diety pudełkowej. Przede wszystkim osoby te nie wiedzą, czy im się to opłaci. Nie chodzi tu tylko o aspekt finansowy, ale także o drogę do realizacji celu.

Pogromcy świątecznych kalorii – piękna sylwetka do Sylwestra bez większych wyrzeczeń

Niskie temperatury, niezliczona ilość żywieniowych pokus, święta przy suto zastawionym stole. Tymczasem dotrwanie do Sylwestra bez dodatkowych kilogramów nie jest aż tak wielkim wyzwaniem, jeśli zdamy sobie sprawę z kilku faktów. Jakich?

Tłuszcze w kuchni – roślinne czy zwierzęce?

Tłuszcz jest istotnym elementem każdej kuchni. Wiele osób je te zwierzęce, nie wiedząć, że to tłuszcze roślinne stanowią główne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Czy jedzenie naprawdę może poprawiać kondycję mózgu?

Nasz mózg pracuje bez wytchnienia. Nawet podczas snu pozostaje aktywny, segregując informacje i tworząc nowe powiązania między neuronami.

W BOSKO Tu THAI poczujesz się bosko

W jesienny ponury dzień wyjście do tej restauracji było jednym z lepszych pomysłów. Redakcyjnie wybraliśmy się do restauracji Bosko Tu THAI, aby zakosztować kuchni tajskiej

Czym są i gdzie się kryją antyoksydanty?

W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.

Jak wpływa dieta na samopoczucie i odporność w chłodne dni

Czasami ze względu na zmiany pogody pogarsza się również nasze samopoczucie. Na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka wpływ może mieć wiele czynników środowiskowych.

Odchudzanie czas zacząć – jak szybko pozbyć się zbędnego balastu nadprogramowych kilogramów?

W momencie, gdy zauważysz, że przybyło Ci dodatkowych kilogramów, możesz zrobić dwie rzeczy – zbagatelizować problem, akceptując swój nowy wygląd lub zacząć aktywnie z nim walczyć. Im wcześniej podejmiesz decyzję o odchudzaniu, tym lepiej dla Ciebie i Twojego zdrowia, ale jak szybko i skutecznie pozbyć się nadwagi?

Nie rezygnuj z cukru – 5 ważnych powodów

Wokół tematu cukru, krąży wiele mitów. Rezygnujemy z niego w trosce o własne zdrowie i wygląd. Czy to naprawdę niezbędne, aby prowadzić zdrowy tryb życia?

Białko w diecie wegetariańskiej – jak je uzupełniać?

Mięso uważane jest powszechnie za podstawowe źródło białka w diecie człowieka. Czy rzeczywiście tak jest? Skąd jeszcze można czerpać białko?

Ta dieta doda Ci energii i humoru na jesień!

Jesień to czas, kiedy nasz organizm jest szczególnie podatny na stres i zmęczenie - stąd już przysłowiowa jesienna chandra. Jak z nią walczyć? Nieoceniona w tym kontekście jest odpowiednia dieta, która nie tylko doda nam energii, ale i poprawi humor.

Ile właściwie jest mięsa w rybie?

„Jak często, jeśli w ogóle, jesz ryby?” - to tylko jedno z ponad 20 pytań, na jakie odpowiedzieli Polacy w najnowszym badaniu, przeprowadzonym przez międzynarodowy instytut badawczy ComRes.

Ponad połowa Polaków chce ograniczyć spożycie mięsa. Dotyczy to zwłaszcza mieszkańców dużych miast

Spożycie mięsa w Polsce niezmiennie od lat utrzymuje się na wysokim poziomie. W 2017 roku przeciętny Polak zjadł blisko 80 kg, przede wszystkim wieprzowiny i drobiu. Rośnie jednak liczba osób, które szukają alternatywnych rozwiązań – ponad połowa Polaków zamierza ograniczyć ilość mięsa w codziennej diecie na rzecz warzyw i owoców.

Ceikawe tematy

Uroda

Algi na odchudzanie!

Algi zawierają polifenole, które hamują działanie enzymów trawiennych tj. lipazy i alfa-amylazy. Dzięki temu tłuszcze i cukry wchłaniane są w mniejszym stopniu, a liczba przyjmowanych kalorii spada. Natomiast zawarty w nich jod, składnik hormonów tarczycy, stymuluje termogenezę, a co za tym idzie spalanie tkanki tłuszczowej.

Przepisy

Sałatka koktajlowa z papryką i krewetkami

Przepis na sałatkę koktajlową z papryką i krewetkami

Dom