Naturalne antybiotyki – kuracja prosto ze spiżarni

O układ immunologiczny należy dbać codziennie, jednak w okresie jesienno-zimowym warto robić to uważniej. Duży wpływ na brak podatności na infekcje ma styl życia, w tym zdrowe, zbilansowane odżywianie oraz aktywność fizyczna.

naturalne antybiotyki
Naturalne antybiotyki – kuracja prosto ze spiżarni.

Wśród szerokiej gamy produktów spożywczych wyróżnić można te, które pozytywnie wpływają na zdrowie oraz te, których nadmiar w diecie może działać prozapalnie. Te pierwsze zawsze warto mieć w domowej spiżarni, gdyż działają niczym naturalne antybiotyki i wspierają nasz układ odpornościowy.

Naturalne antybiotyki pełne antyoksydantów

Dieta przyjazna organizmowi oparta jest na pełnoziarnistych produktach, przetworach mlecznych bogatych w bakterie probiotyczne oraz warzywach i owocach. Są one źródłem witamin, składników mineralnych oraz związków o charakterze antyoksydacyjnym, działających antynowotworowo, antybakteryjnie oraz antywirusowo – wyjaśnia Wiola Lis, ekspertka z internetowego ekocentrum Arkana Smaku.

Organizm wspierają przede wszystkim warzywa i owoce bogate w witaminę C. Są to m.in. kiwi, pomarańcze, truskawki, aronia, czerwona i żółta papryka, brokuły, kalafior czy natka pietruszki.

Zobacz także: Faszerowana papryka z ryżem

Domowe soki z witaminą C

Witamina C należy do związków antyoksydacyjnych, które uszczelniają i wzmacniają naczynia krwionośne oraz poprawiają przepływ krwi. Jest też podstawowym składnikiem preparatów, które stosowane są w walce z przeziębieniem. Dlatego w okresie letnim, kiedy dostępnych jest mnóstwo sezonowych owoców i warzyw, warto przygotować soki na bazie malin, aronii, czarnej porzeczki czy rabarbaru. Zimą zapewnią one wzmocnienie odporności.

Do codziennej diety warto również włączyć popularny i chętnie dodawany do potraw w krajach Azji imbir. Wykazuje on działanie przeciwzapalne. Wystarczy dodatek imbiru do herbaty rozgrzewającej, aby wesprzeć pracę układu odpornościowego.

naturalne antybiotyki
Naturalne antybiotyki – kuracja prosto ze spiżarni.

Czosnek – nie tylko na wampiry!

Główka czosnku odstraszy nie tylko bajkowego krwiopijcę, ale również zadziała antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwgrzybicznie. To dzięki obecności allicyny, która odpowiada też za charakterystyczny zapach. Czosnek warto dodawać do dań mięsnych lub sałatek. Może być też spożywany na kanapkach w postaci masła czosnkowego, jako alternatywa dla zwykłego masła.

Podobnym składnikiem diety działającym jak naturalny antybiotyk jest cebula. Ma ona wysoką zawartość przeciwutleniaczy oraz związków siarki. Należy do produktów, które wykazują działanie profilaktyczne względem przeziębień i grypy oraz łagodzą ich pierwsze symptomy. Znanym od lat sposobem włączenia do jadłospisu jest przygotowanie syropu cebulowego z dodatkiem miodu, który wypijany regularnie w znaczny sposób wzmacnia naturalną odporność organizmu – dodaje ekspertka z ekocentrum Arkana Smaku.

Żywność dla jelit

Prawidłowa praca jelit ma znaczący wpływ na ogólny stan zdrowia oraz odporność. Dlatego też warto wspierać mikroflorę jelitową poprzez spożywanie żywności bogatej w bakterie probiotyczne. Kapusta kiszona lub sok z kiszonej kapusty spożywany systematycznie korzystnie wpłynie na procesy fermentacyjne w jelitach i będzie pożywką dla rozwoju korzystnej mikroflory. Podobne działanie wykazuje kiszony sok z buraka. Dobrym pomysłem jest samodzielne przygotowywanie kiszonek na bazie ogórków, papryki, czy marchwi. W domowej spiżarni obecne powinny być także przetwory mleczne, które powstają dzięki obecności bakterii Lactobacillus czy Lactococcus, które poprzez spożywanie naturalnie zasiedlają jelita. Dlatego też włączmy jogurty, kefiry oraz maślanki do jadłospisu.

Na zdrowie!

Bogactwo natury daje wiele możliwości, aby na co dzień wzmacniać odporność. Korzystanie z tych dobrodziejstw jest nie tylko przyjazne organizmowi, ale także środowisku i planecie. Naturalne i bezpieczne produkty spożywcze są w stanie minimalizować ryzyko sezonowych przeziębień i infekcji. Niewielka zmiana nawyków żywieniowych poprzez włączenie do codziennej diety źródeł witamin, składników mineralnych oraz związków o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym oraz przeciwwirusowym może poprawić jakość życia, zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym. Warto dbać o domową spiżarnię i wspierać ciało w holistyczny i naturalny sposób!