Składniki:
Lody:
- 500 g serka mascarpone
- 250 g śmietany 36%
- 100 g chałwy waniliowej
- solony karmel
- garstka Kresto orzechów pecan
Solony karmel:
- 4 łyżki cukru
- 60 ml wody
- 100 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- 50 g Kresto orzechów pecan
- 1/3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Solony karmel:
- Cukier przesypujemy cienką warstwą do garnka. Ogrzewamy go na średnim ogniu, aż nabierze złocistego koloru. Można kilkukrotnie potrząsnąć garnkiem, ale nie mieszając.
- Dodajemy wodę, energicznie mieszamy. Gotujemy 3–4 minuty.
- Dodajemy śmietanę, gotuj ok. 1 minutę.
- Dodajemy masło i pokrojone orzechy oraz sól. Gotujemy ok. 1 minutę.
- Garnek zdejmujemy z ognia. Karmel studzimy.
Lody:
- Schłodzony przez noc ser mascarpone i śmietanę przekładamy do misy miksera i ubijamy na najszybszych obrotach.
- Chałwę drobno siekamy, dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.
- Połowę masy wykładamy do pojemnika, a na nią wylewamy połowę karmelu.
- Wykładamy na karmel pozostałą część masy.
- Na jej wierzch wylewamy ponownie karmel i posypujemy orzechami.
- Pojemnik z lodami przykrywamy i chowamy na ok. 5 godzin do zamrażalnika.