Składniki:
- kostka do pieczenia Kasia – 40 gramów
- jajka (ogrzane przez 5 minut w ciepłej wodzie) – 6 sztuk
- mąka tortowa – 160 gramów
- drobny cukier lub cukier puder – 150 gramów
- kakao – 10 łyżek
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- aromat migdałowy – 1 łyżeczka
- masło do pieczenia – 250 gramów
- jajka – 2 sztuki
- cukier puder – 2 łyżki
- biała czekolada – 200 gramów
- gorzka czekolada 60% – 150 gramów
- masło do pieczenia – 125 gramów
- gorzka czekolada 60% – 150 gramów
Sposób przygotowania:
- Przygotuj ciasto. Ubijaj jajka z cukrem przez 15 minut (powinny potroić swoją objętość). Przesiej suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia i kakao) przez sito do miski. Dodawaj suche składniki do masy jajecznej po jednej łyżce, cały czas delikatnie ubijając.
- Rozpuść kostkę do pieczenia Kasia, odstaw do ostygnięcia i dodaj do masy. Wymieszaj.
- Wysmaruj formę o średnicy 22 cm kostką do pieczenia Kasia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 170-180°C.
- Przygotuj krem. Rozpuść białą czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej.
- Zmiksuj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem. Dodawaj po jednym jajku, a następnie wlej rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Kiedy upieczone ciasto biszkoptowe ostygnie, przekrój je na pół i przełóż przygotowanym wcześniej kremem. Wstaw do lodówki na 30 minut.
- Przygotuj ganasz. Rozpuść czekoladę i margarynę w ciepłej kąpieli wodnej i pozostaw do ostygnięcia. Przy pomocy noża lub łopatki rozprowadź polewę na torcie.