Łosoś w sosie bolognese

Łososia można przyrządzić z włoskim sosem bolognese, a wędzony znakomicie sprawdzi się w sałatkach i na kanapkach:

losos-w-sosie-bolognase
Łosoś w sosie bolognese

„Ryby morskie, takie jak łosoś, to źródło niecenionych kwasów omega-3 i białka. Powinny stanowić nieodłączny element naszej diety, szczególnie teraz”, przypomina Iwona Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Składniki:

  •     600 g filetu z łososia
  •     Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
  •     400 g pomidorów krojonych z puszki
  •     ząbek czosnku
  •     łyżka soku z cytryny
  •     łyżka oliwy
  •     150 g rukoli
  •     150 g pomidorków koktajlowych
  •     łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Posiekaj drobno czosnek. Wetrzyj w filety 1 łyżkę oliwy wymieszanej z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz przez 8-10 min.
  2. Wymieszaj z pomidorami zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne, aby nadać aromatu. Poczekaj, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 min.
  3. Podawaj rybę z sosem, z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych polaną 1 łyżką stołową oliwy z oliwek.