Tak przygotowany kurczak, podany z miodem, stanie się orientalnym połączeniem smaków, prosto z tajskiej kuchni. „Jeżeli odpowiednio wcześniej zamarynujesz polędwiczki z kurczaka, to pozostałe przygotowania nie zajmą ci dłużej niż 15 minut. W satay poczujesz zarówno nutę słodyczy, dzięki dodatkowi miodu, jak i ostrości – za sprawą sosu teriyaki przyrządzanego na bazie sosu sojowego.
Składniki:
- 8 polędwiczek z kurczaka
- 2 łyżeczki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki wody
- patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj wodę z mąką ziemniaczaną, sosem teriyaki, miodem i przyprawą Knorr, dla nadania aromatu.
- Do tak przygotowanej marynaty włóż polędwiczki z kurczaka. Marynuj przez godzinę.
- Po marynowaniu wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Mięso nakłuwaj naszaszłyki wzdłuż na przemian, tak jak szyję się igłą z nitką.
- Grilluj kilka minut z każdej strony, tak aby mięso pozostało soczyste. W trakcie smażenia polewaj mięso pozostałą marynatą. Podawaj z sałatą.