Zapiekanka mac and cheese – fast food w wersji home made!

Pyszny burger z kawałkiem soczystego mięsa, czy chrupiące, złociste frytki, to małe przyjemności na które każdy z nas ma czasami ochotę. Nie oznacza to jednak, że zawsze w takiej chwili musimy specjalnie wychodzić z domu – wystarczy, że nieco wcześniej sprawdzimy jak przygotować popularne potrawy kojarzone z fast foodem we własnej kuchni.

mac_and_cheese_z_szynka
Znakomitym daniem, które zakwalifikować możemy do kategorii potraw kojarzonych z fast foodami, jest pyszna zapiekanka makaronowa – mac and cheese z szynką. W połączeniu z rozpływającym się w ustach serem zasmakuje na pewno naszym najbliższym. Mniam!

Składniki:

  • 200 g makaronu penne
  • 1 opakowanie Zapiekanka makaronowa z szynką Knorr Naturalnie smaczne
  • 200 g sera cheddar lub innego sera żółtego
  • 200 g szynki konserwowej
  • 200 g śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w garnku Zapiekankę makaronową z szynką Knorr Naturalnie smaczne, która doskonale wkomponuje się w smak gotowej potrawy, ze śmietaną, dwiema niepełnymi szklankami wody oraz makaronem. Następnie dorzuć pokrojoną w paseczki szynkę konserwową oraz część przygotowanego sera.

Zagotuj wszystko, a następnie przełóż całość do żaroodpornego naczynia.
Posyp wierzch przygotowanej potrawy pozostałym serem, zawiń aluminiową folią i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut. Po upływie tego czasu odwiń zapiekankę z folii i piecz jeszcze 5 minut, do momentu aż ser się delikatnie zarumieni.