Wegańskie klopsiki to mój ulubiony sposób na szybki obiad – są łatwe, można je zrobić z łatwo dostępnych składników i praktycznie zawsze wychodzą przepyszne. Klopsiki z tego przepisu łączą kaszę jaglaną z marchewką i suszonymi pomidorami – to prawdziwa bomba smaków!
Porcja ok. 16 sztuk średniej wielkości klopsików
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- ok. ½ średniego słoika (ok. 150 g) suszonych pomidorów w zalewie
- 1–2 łyżki oleju z zalewy
- 1 szklanka zmielonych ziaren słonecznika
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Kaszę porządnie przepłucz ciepłą wodą, następnie zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj na wolnym ogniu, aż wchłonie cały płyn.
- Marchewki zetrzyj na grubych oczkach tarki, a suszone pomidory pokrój na małe kawałki i dodaj do ugotowanej, jeszcze ciepłej kaszy razem ze zmielonymi ziarnami słonecznika.
- Porządnie wszystko wymieszaj, dopraw sosem sojowym i przyprawami. Dodaj olej z suszonych pomidorów i ponownie wymieszaj. Masę odstaw na chwilę do ostygnięcia.
- Klopsiki formuj zwilżonymi dłońmi i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż je do piekarnika nagrzanego wcześniej do ok. 200°C i piecz przez 20–30 minut z włączoną funkcją termoobiegu, aż będą chrupiące i złociste. Jako dodatek do klopsików możesz upiec również tofu i podawać z ulubioną sałatką. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Eryka Wałkowicza Roślinny comfort food dla każdego.