Składniki:
- Kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów
- kleik ryżowy – 160 gramów
- cukier – 150 gramów
- jaja duże – 3 sztuki
- bezglutenowy proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- marmolada (bez glutenu)
- bakalie
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj miękką Kasię, kleik ryżowy (łyżkę odłóż) i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
2. Z 3/4 otrzymanej masy zrób kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
3. Płaską blachę lub dno dużej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Kulki z ciasta ułóż w niewielkich odstępach na blaszce.
4. Trzonek drewnianej łyżki lub pędzla mocz w zimnej wodzie i zrób za jego pomocą małe dołki w ciasteczkach.
5. Stół oprósz odłożonym kleikiem. Z pozostałego ciasta zrób na stole długi, cienki wałek i ułóż dookoła ciasteczek tworząc rant mazurka.
6. Do dołków w kuleczkach włóż odrobinę marmolady i bakalie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut w 180° C. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.