Mazurek ryżowy-bezglutenowy

Bezglutenowe przepisy to nierzadko wyzwanie dla każdej z nas. Ryżowy mazurek jest szybki i prosty w przygotowaniu, a gwarantuje zadowolenie gości. Przekonaj się sama!

Mazurek ryżowy bezglutenowy
Mazurek ryżowy-bezglutenowy

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów
  • kleik ryżowy – 160 gramów
  • cukier – 150 gramów
  • jaja duże – 3 sztuki
  • bezglutenowy proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • marmolada (bez glutenu)
  • bakalie

Sposób przygotowania:

1. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj miękką Kasię, kleik ryżowy (łyżkę odłóż) i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
2. Z 3/4 otrzymanej masy zrób kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
3. Płaską blachę lub dno dużej tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Kulki z ciasta ułóż w niewielkich odstępach na blaszce.
4. Trzonek drewnianej łyżki lub pędzla mocz w zimnej wodzie i zrób za jego pomocą małe dołki w ciasteczkach.
5. Stół oprósz odłożonym kleikiem. Z pozostałego ciasta zrób na stole długi, cienki wałek i ułóż dookoła ciasteczek tworząc rant mazurka.
6. Do dołków w kuleczkach włóż odrobinę marmolady i bakalie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut w 180° C. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.