Mini hamburgery

Burger jest symbolem dań typu fast food, ale może mieć także zupełnie inne oblicze. Przekonaj się o tym korzystając z tego przepisu.

Mini hamburgery

Składniki ciasta na bułeczki:

  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki majonezu z czosnkiem
  • 0,5 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • sezam do posypania

Składniki kotlecików wieprzowych:

  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • czosnek granulowany

Składniki sosu:

  • Majonez z czosnkiem
  • Ketchup łagodny
  • Musztarda delikatesowa stołowa
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • kilka liści zielonej sałaty
  • plasterki zielonego pomidora
  • plasterki pomidora
  • żółty ser
  • smażona cebula

Sposób przygotowania:

  1. Pierwszym krokiem są bułeczki. Mleko w proszku rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy majonez.
  2. Cukier oraz drożdże dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min.
  3. Mąkę, jajo, sól i zaczyn mieszamy, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto, po czym odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).
  4. Z ciasta formujemy małe bułeczki, smarujemy je jajkiem, posypujemy sezamem i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
  5. Podrośnięte bułki pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  6. Czas na mięso. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy i dokładnie wyrabiamy.
  7. Formujemy małe placuszki i smażymy na patelni grillowej na rumiano.
  8. Pora przygotować sos: wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.
  9. Bułeczki przecinamy, smarujemy sosem, układamy liść sałaty, mięso, plasterki pomidora i ogórka, cebulę i ser, przykrywamy drugą połówką bułki posmarowanej sosem i wbijamy pałeczkę.