Składniki ciasta na bułeczki:
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki majonezu z czosnkiem
- 0,5 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka cukru
- 6 g świeżych drożdży
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- sezam do posypania
Składniki kotlecików wieprzowych:
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 cebula
- sól, pieprz
- przyprawa do mięsa mielonego
- czosnek granulowany
Składniki sosu:
- Majonez z czosnkiem
- Ketchup łagodny
- Musztarda delikatesowa stołowa
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- kilka liści zielonej sałaty
- plasterki zielonego pomidora
- plasterki pomidora
- żółty ser
- smażona cebula
Sposób przygotowania:
- Pierwszym krokiem są bułeczki. Mleko w proszku rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy majonez.
- Cukier oraz drożdże dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min.
- Mąkę, jajo, sól i zaczyn mieszamy, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto, po czym odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).
- Z ciasta formujemy małe bułeczki, smarujemy je jajkiem, posypujemy sezamem i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia.
- Podrośnięte bułki pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Czas na mięso. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy i dokładnie wyrabiamy.
- Formujemy małe placuszki i smażymy na patelni grillowej na rumiano.
- Pora przygotować sos: wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.
- Bułeczki przecinamy, smarujemy sosem, układamy liść sałaty, mięso, plasterki pomidora i ogórka, cebulę i ser, przykrywamy drugą połówką bułki posmarowanej sosem i wbijamy pałeczkę.