Plasterki buraków i ogórków stworzą doskonałą bazę, na której położymy tatara. A gdy udekorujemy go kawiorem i ziołami, okaże się daniem na miarę mistrza kuchni!
Pieczone buraczki potrafią się odnaleźć w niezwykle wykwintnych daniach. Szef kuchni Knorr proponuje tatar z wędzonej siei z pieczonymi buraczkami – na specjalne okazje.
Składniki:
- Wędzona sieja
- Przyprawa szlachetna do wieprzowiny Knorr
- Cebula szalotka
- 3 małe buraki
- 2 gałązki lubczyku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- Tymianek
- Świeży ogórek
- 100 ml wody
- 100 ml octu
- 100 g cukru
- 10 g czarnego kawioru
- 200 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
1. Obierz sieję, by otrzymać samo mięso. Pokrój drobno szalotkę, jajko i zioła, dodaj je do mięsa, skrop oliwą, wymieszaj i dopraw.
2. Dokładnie opłucz buraki, posyp odrobiną cukru i Przyprawą szlachetną do wieprzowiny. Zalej oliwą i octem balsamicznym, aby były zanurzone. Włóż do piekarnika i piecz w 150° C przez około 2 godziny. Następnie wyjmij buraki i pokrój je w cienkie plasterki.
3. Wodę z octem i cukrem zagotuj i odstaw do wystudzenia. Pokrój ogórka w cienkie plastry i marynuj w roztworze przez godzinę.
4. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek. Podsmażaj na niej wszystkie warzywa – oprócz rzodkiewki – przez ok. 2 minuty. Po upływie tego czasu, wrzuć rzodkiewkę i smaż całość przez kolejne 2 minuty.
5. Na talerzu ułóż plastry ogórka i ziemniaki. Na wierzchu ułóż tatara. Tak przygotowaną potrawę udekoruj kawiorem i ziołami.