Omułki są bogate w białko, kwasy omega-3, żelazo i witaminę B12. Dzięki temu zwiększają odporność, działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i poprawiają samopoczucie.
Dodatkowo znajdziemy w nich pokłady selenu, który wpływa na regulację układu immunologicznego, poprawia odporność organizmu i bierze udział w detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.
Wewnątrz muszli omułka znajduje się wyraźnie, ciemnopomarańczowe mięso. Jest ono delikatne w smaku i świetnie komponuje się zarówno z pomidorowym jak i maślanym sosem z odrobiną czosnku, podane z chrupiącą bagietką. Jeśli zaś chcemy przygotować bardziej wykwintne danie, należy ugotować omułki w sosie z białego wina, śmietany i drobno posiekanej szalotki.
Składniki:
- 1 kg omułków jadalnych
- 3 szalotki
- 1/2 małego pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 150 ml wytrawnego białego wina
- pieprz, sól
- bagietka
Sposób przygotowania:
- Mule szorujemy, zeskrobujemy narośla z muszli i odrywamy bisiory, czyli włókniste nitki.
- Dokładnie płuczemy pod zimną wodą i suszymy na ręczniku papierowym.
- Szalotki obieramy i drobno siekamy.
- Pietruszkę myjemy, suszymy i siekamy listki.
- W rondlu na małym ogniu roztapiamy masło i podsmażamy cebulę.
- Wlewamy białe wino, dodajemy pietruszkę, zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia.
- Dodajemy omułki i gotujemy je pod przykryciem przez 5-6 minut na dużym ogniu, aż się otworzą. Niektóre z muli mogą potrzebować nieco więcej czasu na otwarcie muszli.
- W trakcie gotowania 2-3 razy potrząsamy garnkiem, aby małże równomiernie się gotowały.
- Zdejmujemy z ognia i wyrzucamy mule, które się nie otworzyły.
- Pozostałą część posypujemy natką i podajemy ze świeżą, chrupiącą bagietką.