Na zmęczenie wrap z tofu, szpinakiem i granatem

Podstawowym składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w zimowej diecie jest żelazo odpowiadające za produkcję hemoglobiny oraz transport tlenu w organizmie. Niedobór tego pierwiastka powoduje niedotlenienie organizmu, co może objawiać się osłabieniem i sennością.

wrap z tofu, szpinakiem i granatem

Jak kreatywnie zaszczepić żelazo w codziennej diecie? Oto przepis na prosty i szybki wrap z tofu, szpinakiem i granatem. Danie zawiera także witaminę C, która wspomaga wchłanianie żelaza, jak i potas odpowiadający za koncentrację i właściwą pracę mięśni

Do przygotowania posiłku potrzebne będą składniki:

  •  4 wrapy orkiszowo – owsiane
  •  150 g tofu
  •  szpinak
  •  1 granat
  •  40 g surowych pestek dyni lub słonecznika
  •  sól i pieprz

    Sos:

  •  30 g majonezu
  •  30 g gęstego jogurtu naturalnego
  •  1 mała czerwona papryka
  •  1 mała zielona papryka
  •  2 łyżeczki curry w proszku
  •  2 łyżki soku z cytryny
  •  sól i pieprz

    Przygotowanie

    Pokrojone w kostkę tofu należy poddusić na patelni razem z ziołami. W tym czasie można zacząć przygotowywać sos mieszając majonez i jogurt naturalny z posiekaną czerwoną i zieloną papryką, curry, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na podgrzanej patelni lub w piekarniku wrapy, wystarczy nałożyć sos, podduszone tofu, liście szpinaku, rozdrobniony granat, dynię lub słonecznik. Całość wystarczy zawinąć w rulonik.

    Danie pełne energii – makaron pełnoziarnisty z łososiem i suszonymi pomidorami
    – Oprócz żelaza, zimowa dieta powinna zawierać witaminę B12, która jest tzw. zastrzykiem energii oraz cynk, którego niedobór nasila poczucie zmęczenia. Składniki te znaleźć można w takich produktach, jak wątróbka, ryby, żółtkach jaj czy pestkach dyni – komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps. – Bardzo ważne są także węglowodany złożone, które w przeciwieństwie do węglowodanów prostych, stopniowo podnoszą poziomu cukru we krwi oraz zapewniają energię przez dłuższy czas.