Jak kreatywnie zaszczepić żelazo w codziennej diecie? Oto przepis na prosty i szybki wrap z tofu, szpinakiem i granatem. Danie zawiera także witaminę C, która wspomaga wchłanianie żelaza, jak i potas odpowiadający za koncentrację i właściwą pracę mięśni
Do przygotowania posiłku potrzebne będą składniki:
- 4 wrapy orkiszowo – owsiane
- 150 g tofu
- szpinak
- 1 granat
- 40 g surowych pestek dyni lub słonecznika
- sól i pieprz
Sos:
- 30 g majonezu
- 30 g gęstego jogurtu naturalnego
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała zielona papryka
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie
Pokrojone w kostkę tofu należy poddusić na patelni razem z ziołami. W tym czasie można zacząć przygotowywać sos mieszając majonez i jogurt naturalny z posiekaną czerwoną i zieloną papryką, curry, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Na podgrzanej patelni lub w piekarniku wrapy, wystarczy nałożyć sos, podduszone tofu, liście szpinaku, rozdrobniony granat, dynię lub słonecznik. Całość wystarczy zawinąć w rulonik.
Danie pełne energii – makaron pełnoziarnisty z łososiem i suszonymi pomidorami
– Oprócz żelaza, zimowa dieta powinna zawierać witaminę B12, która jest tzw. zastrzykiem energii oraz cynk, którego niedobór nasila poczucie zmęczenia. Składniki te znaleźć można w takich produktach, jak wątróbka, ryby, żółtkach jaj czy pestkach dyni – komentuje Magdalena Truchel, dietetyk i ekspert marki Mission Wraps. – Bardzo ważne są także węglowodany złożone, które w przeciwieństwie do węglowodanów prostych, stopniowo podnoszą poziomu cukru we krwi oraz zapewniają energię przez dłuższy czas.