
Ocet balsamiczny jest bardzo popularnym dodatkiem nie tylko do dań wytrwanych, ale również… deserów. Wytwarzany jest z pozostałości po produkcji wina. Poddaje się go długotrwałemu dojrzewaniu w drewnianych beczkach. Tradycyjny ocet balsamiczny leżakuje przez co najmniej 12 lat i do wyprodukowania jednego litra potrzeba aż 145 kg surowych winogron.
Czekoladowe naleśniki
Ciasto na naleśniki możemy wykonać jak zwykle. Aby urozmaicić ich wygląd można dodać łyżkę kakao. Otrzymamy wtedy czekoladowe naleśniki – idealne na deser.
Składniki:
- Ciasto na naleśniki ze standardowego przepisu
- Opakowanie serka mascarpone
- Opakowanie śmietany kremówki
- Pokrojone w cząstki owoce – brzoskwinie, kiwi
- Ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
1. Ciasto na naleśniki wykonujemy według tradycyjnego przepisu.
2. Serek mascarpone miksujemy ze śmietanką na gładką, puszystą masę.
3. Usmażone naleśniki smarujemy serową masą i kładziemy na nie pokrojone owoce.
4. Całość zawijamy i skrapiamy odrobiną octu balsamicznego.