Woda zajmuje ponad 70% powierzchni naszej planety. Żyje w niej ponad 2200 poławianych gatunków dziko żyjących i ponad 600 hodowanych w akwakulturze – jest więc w czym wybierać!
Niebieska żywność i jej wartości odżywcze
Oprócz niezwykłych walorów smakowych, ryby i owoce morza dostarczają nam również cennych dla naszego organizmu substancji: białka, cynku, żelaza, witaminy A i B12 oraz kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych dla ludzkiego zdrowia. Badania wskazują, że składniki te spożywane w rybach i owocach morza są lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm niż składniki odżywcze z warzyw i suplementów diety.
Zrównoważony wybór
Trzeba jednak pamiętać, że rosnąca konsumpcja ryb i owoców morza, powoduje rosnącą presję na nasze morza i oceany. Dlatego sięgając po produkty niebieskiej żywności, powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na ich cenę, smak i walory odżywcze, ale także na certyfikaty, mówiące o tym, w jaki sposób zostały pozyskane. Niebieski certyfikat MSC wskazuje ryby i owoce morza, które pochodzą ze zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej. Z kolei zielony symbol ASC oznacza produkty z odpowiedzialnych, ekologicznych hodowli.

Wybierając produkty certyfikowane, pomagamy zachować równowagę ekosystemów morskich, dzięki czemu przyszłe pokolenia również będą mogły czerpać z bogactwa zasobów mórz i oceanów.
Sprawdź przepisy na aromatyczne, niebieskie dania!
Przepis na pyszne krewetki ze zrównoważonych połowów. Zaskocz swoich znajomych, przyrządzając to proste i zdrowe danie od australijskiego szefa kuchni Lucasa Glanville’a!
Co wiesz o krewetkach?
Krewetki to podstawowy składnik wielu kuchni regionalnych w różnych zakątkach świata. Są popularne ze względu na smak i różnorodność gatunkową. Dzikie krewetki poławiane są na całym świecie: w Atlantyku, Pacyfiku, Oceanie Arktycznym oraz Oceanie Indyjskim.
Składniki:
- 12 dużych obranych i oczyszczonych krewetek królewskich z certyfikatem MSC
- 1 fenkuł (koper włoski) pokrojony w plasterki
- 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
- 200 g małych ziemniaków ugotowanych na parze
- 8 zielonych szparagów, pokrojonych
- 100 g zielonej fasolki ugotowanej na parze
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 60 ml oliwy extra virgin
- Sok z 1 cytryny
- 20 ml wody
- Sól morska i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnię, dodaj trochę oliwy, a następnie przyprawione krewetki. Smaż na małym ogniu do uzyskania koloru po obu stronach.
- W misce wymieszaj pokrojony fenkuł, czerwoną cebulę, szparagi oraz fasolkę.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj taką samą ilość soku z cytryny, oliwy, musztardy francuskiej i wody. Dopraw solą i pieprzem.
- Ziemniaki pokrój w plasterki i przełóż na talerz. Sałatkę polej dressingiem i wyłóż na ziemniaki.
- Ułóż podsmażone krewetki na sałatce i polej je odrobiną dressingu.
Smacznego!