Niebieska żywność – najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata!

Niebieska żywność – wbrew nazwie nie oznacza jedzenia w odcieniach błękitu. To termin odnoszący się do pożywienia pochodzącego z mórz, oceanów, rzek i jezior. Ryby, owoce morza, skorupiaki i glony stanowią ważne źródło białka, są pełne składników odżywczych, a dodatkowo mogą być pozyskiwane przy niewielkim wpływie na środowisko.

Niebieska żywność

Woda zajmuje ponad 70% powierzchni naszej planety. Żyje w niej ponad 2200 poławianych gatunków dziko żyjących i ponad 600 hodowanych w akwakulturze – jest więc w czym wybierać!

Niebieska żywność i jej wartości odżywcze

Oprócz niezwykłych walorów smakowych, ryby i owoce morza dostarczają nam również cennych dla naszego organizmu substancji: białka, cynku, żelaza, witaminy A i B12 oraz kwasów tłuszczowych omega-3, niezbędnych dla ludzkiego zdrowia. Badania wskazują, że składniki te spożywane w rybach i owocach morza są lepiej wchłaniane i wykorzystywane przez organizm niż składniki odżywcze z warzyw i suplementów diety.

Zrównoważony wybór

Trzeba jednak pamiętać, że rosnąca konsumpcja ryb i owoców morza, powoduje rosnącą presję na nasze morza i oceany. Dlatego sięgając po produkty niebieskiej żywności, powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na ich cenę, smak i walory odżywcze, ale także na certyfikaty, mówiące o tym, w jaki sposób zostały pozyskane. Niebieski certyfikat MSC wskazuje ryby i owoce morza, które pochodzą ze zrównoważonych połowów, prowadzonych z poszanowaniem oceanów i ich różnorodności biologicznej. Z kolei zielony symbol ASC oznacza produkty z odpowiedzialnych, ekologicznych hodowli.

Niebieska żywność – najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata!
Niebieska żywność – najciekawsze przepisy z różnych zakątków świata!

Wybierając produkty certyfikowane, pomagamy zachować równowagę ekosystemów morskich, dzięki czemu przyszłe pokolenia również będą mogły czerpać z bogactwa zasobów mórz i oceanów.

Sprawdź przepisy na aromatyczne, niebieskie dania!

Przepis na pyszne krewetki ze zrównoważonych połowów.

Przepis na pyszne krewetki ze zrównoważonych połowów. Zaskocz swoich znajomych, przyrządzając to proste i zdrowe danie od australijskiego szefa kuchni Lucasa Glanville’a!

Co wiesz o krewetkach?

Krewetki to podstawowy składnik wielu kuchni regionalnych w różnych zakątkach świata. Są popularne ze względu na smak i różnorodność gatunkową. Dzikie krewetki poławiane są na całym świecie: w Atlantyku, Pacyfiku, Oceanie Arktycznym oraz Oceanie Indyjskim.

Składniki:

  • 12 dużych obranych i oczyszczonych krewetek królewskich z certyfikatem MSC
  • 1 fenkuł (koper włoski) pokrojony w plasterki
  • 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
  • 200 g małych ziemniaków ugotowanych na parze
  • 8 zielonych szparagów, pokrojonych
  • 100 g zielonej fasolki ugotowanej na parze
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 60 ml oliwy extra virgin
  • Sok z 1 cytryny
  • 20 ml wody
  • Sól morska i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej patelnię, dodaj trochę oliwy, a następnie przyprawione krewetki. Smaż na małym ogniu do uzyskania koloru po obu stronach.
  2. W misce wymieszaj pokrojony fenkuł, czerwoną cebulę, szparagi oraz fasolkę.
  3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj taką samą ilość soku z cytryny, oliwy, musztardy francuskiej i wody. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Ziemniaki pokrój w plasterki i przełóż na talerz. Sałatkę polej dressingiem i wyłóż na ziemniaki.
  5. Ułóż podsmażone krewetki na sałatce i polej je odrobiną dressingu.

Smacznego!