Zupa piwna, czy na pewno jest smaczna?

Piwo znane jest od wieków, przypisujemy mu wiele walorów. Znamy jego ujemne właściwości. Czy zdecydowalibyście się na zupę piwną?

Zupa piwna
Zupa piwna

Piwo w roli głównej? Oczywiście – czas na zupę piwną. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, a efekt – wyborny. „Subtelna goryczka piwa świetnie łączy się ze słodko-kwaśnym musem jabłkowym i… piernikowymi przyprawami – cynamonem, goździkami i skórką z cytryny”, opowiada Marcin Markowski, szef kuchni Knorr. O tak – należy przygotować się na niezwykłe połączenie smaków.

Zupa piwna

czas przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4
Składniki:
– 1,5 l jasnego piwa
– Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
– 3 dag masła
– 2 dag mąki
– 4 żółtka
– 10 dag przecieru z jabłek gotowanych
– goździki
– cynamon
– 5 łyżek płynnego miodu
– starta skórka z cytryny, grzanki
Sposób przygotowania:
Do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dopraw cynamonem, skórką cytrynową i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Dodaj też miód i goździki.
Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo, szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut.
Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do garnka.
Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.