Piwo w roli głównej? Oczywiście – czas na zupę piwną. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, a efekt – wyborny. „Subtelna goryczka piwa świetnie łączy się ze słodko-kwaśnym musem jabłkowym i… piernikowymi przyprawami – cynamonem, goździkami i skórką z cytryny”, opowiada Marcin Markowski, szef kuchni Knorr. O tak – należy przygotować się na niezwykłe połączenie smaków.
Zupa piwna
czas przygotowania: 30 minut
ilość porcji: 4
Składniki:
– 1,5 l jasnego piwa
– Przyprawa Uniwersalna Delikat Knorr
– 3 dag masła
– 2 dag mąki
– 4 żółtka
– 10 dag przecieru z jabłek gotowanych
– goździki
– cynamon
– 5 łyżek płynnego miodu
– starta skórka z cytryny, grzanki
Sposób przygotowania:
Do rozgrzanego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Dopraw cynamonem, skórką cytrynową i Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr. Dodaj też miód i goździki.
Podsmaż chwilę i wlej powoli piwo, szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu 10 minut.
Utrzyj żółtka z przecierem z jabłek. Połącz z niewielką ilością gorącego piwa i dodaj do garnka.
Gotuj w kąpieli wodnej. Wstaw wszystko do większego naczynia z gorącą wodą i ubijaj około 5 minut. Zupę piwną podawaj z grzankami zaraz po przygotowaniu.