Sernik ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
- mąka – 200 gramów
- kostka do pieczenia – 125 gramów
- żółtko jajka – 1 sztuka
- cukier – 100 gramów
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- śmietana 18% – 1 łyżeczka
- twaróg półtłusty lub tłusty, zmielony przynajmniej dwukrotnie – 700 gramów
- kostka do pieczenia – 100 gramów
- cukier – 200 gramów
- mąka ziemniaczana – 50 gramów
- jajka – 4 sztuki
- cukier wanilinowy – 20 gramów
- śliwki – 400 gramów
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtko, śmietanę i posiekaną kostkę do pieczenia Kasia. Ciasta nie zagniataj, niech pozostanie w formie kruszonki.
- 3/4 masy przesyp do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i lekko ugnieć łyżką. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut. Resztę ciasta odłóż do lodówki.
- Miękką Kasię utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj jajka, twaróg i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszaj.
- Masę serową wyłóż na podpieczony spód i równo rozprowadź.
- Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Ułóż na wierzchu sernika skórką do dołu.
- Na wierzch sernika wysyp reszkę schłodzonego ciasta. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20 minut.