Odwdzięcz się! Czyli przygotuj pyszny sernik dla Mamy lub Babci

Wilgotny, kremowy sernik cieszy się wyjątkową popularnością na polskich stołach. Choć przepisów na jego przygotowanie jest wiele, zawsze wyjątkowo smakuje on w wersji przekazywanej przez nasze Mamy i Babcie. Zawsze jest dobra okazja do tego, by to właśnie dla nich upiec ciasto, które okaże się cudowną i wyjątkowo pyszną niespodzianką. Delikatne serowe nadzienie, soczyste owocowe dodatki i chrupiące wykończenie to cechy charakterystyczne sernika z dodatkiem śliwek i kruszonki. Serwując go w takiej wersji, możemy mieć pewność, że nasza wdzięczność zostanie zauważona.

Odwdzięcz się! Czyli przygotuj pyszny sernik dla Mamy lub Babci
Odwdzięcz się! Czyli przygotuj pyszny sernik dla Mamy lub Babci

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

  • mąka – 200 gramów
  • kostka do pieczenia – 125 gramów
  • żółtko jajka – 1 sztuka
  • cukier – 100 gramów
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • śmietana 18% – 1 łyżeczka
  • twaróg półtłusty lub tłusty, zmielony przynajmniej dwukrotnie – 700 gramów
  • kostka do pieczenia – 100 gramów
  • cukier – 200 gramów
  • mąka ziemniaczana – 50 gramów
  • jajka – 4 sztuki
  • cukier wanilinowy – 20 gramów
  • śliwki – 400 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtko, śmietanę i posiekaną kostkę do pieczenia Kasia. Ciasta nie zagniataj, niech pozostanie w formie kruszonki.
  2. 3/4 masy przesyp do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm i lekko ugnieć łyżką. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 10 minut. Resztę ciasta odłóż do lodówki.
  3. Miękką Kasię utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodaj jajka, twaróg i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszaj.
  4. Masę serową wyłóż na podpieczony spód i równo rozprowadź.
  5. Śliwki umyj, przekrój na połówki i usuń pestki. Ułóż na wierzchu sernika skórką do dołu.
  6. Na wierzch sernika wysyp reszkę schłodzonego ciasta. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20 minut.