Duet doskonały – jajka ze szparagami
Duet, jakim są jajka ze szparagami sprawia, że dostajemy posiłek niskokaloryczny, ale sycący. Jajka bowiem też charakteryzują się tą cechą – jedno ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Białko zawarte w jajkach ma najlepszy skład aminokwasowy ze wszystkich produktów białkowych. Zawierają też witaminy (A, D, K, E, B i B12), zdrowy cholesterol oraz minerały (wapń, fosfor, potas, sód, cynk, selen, miedź). Są w nich aminokwasy, białka i tłuszcze, w tym te zawierające kwasy omega-3.
,,W połączeniu ze szparagami jajka możemy podawać w różnorakiej formie. Sprawdzają się zarówno jajka sadzone, w koszulkach, w formie pasty czy omletu. W każdej konfiguracji otrzymujemy smaczną, pożywną potrawę. Potwierdza to obecność tego połączenia w kuchniach wielu krajów np. w niemieckiej. Właśnie z niej pochodzi proponowany poniżej omlet serowy ze szparagami.”– mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel.
Przepis na omlet serowy ze szparagami
Porcja dla 4 osób, gotowanie 30 minut, przygotowanie 30 minut.
Składniki:
- 1 kg zielonych szparagów
- 8 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel
- 50 g masła
- 2 łyżki startego sera ementaler
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta pieprzu cayenne
- koperek
- sól
- ½ łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
- Obieramy szparagi i gotujemy je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru i 10 gram
masła. - W czasie, gdy warzywa się gotują, ucieramy żółtka, dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną.
- Doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
- Następnie na sztywną pianę ubijamy białko, które dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie mieszając.
- Smażymy na maśle 4 omlety. Szparagi odcedzamy i dzielimy na 4 części.
- Każdą część wykładamy na 1 omlet, a następnie składamy na połowę. Podajemy posypane koperkiem.