Omlet serowy ze szparagami

Szparagi są warzywem dającym plony stosunkowo krótko – zwykle przez około miesiąc, na przełomie maja i czerwca. Stanowią ceniony przysmak, dlatego wielu smakoszy stara się jak najlepiej wykorzystać czas zbiorów, przygotowując ulubione potrawy z wykorzystaniem charakterystycznych białych lub zielonych pędów. Doskonałym kulinarnym pomysłem jest połączenie szparagów z jajkami.

Omlet serowy ze szparagami
Omlet serowy ze szparagami

Duet doskonały – jajka ze szparagami

Duet, jakim są jajka ze szparagami sprawia, że dostajemy posiłek niskokaloryczny, ale sycący. Jajka bowiem też charakteryzują się tą cechą – jedno ważące ok. 50 g dostarcza 75 kcal i aż 6,2 g białka. Białko zawarte w jajkach ma najlepszy skład aminokwasowy ze wszystkich produktów białkowych. Zawierają też witaminy (A, D, K, E, B i B12), zdrowy cholesterol oraz minerały (wapń, fosfor, potas, sód, cynk, selen, miedź). Są w nich aminokwasy, białka i tłuszcze, w tym te zawierające kwasy omega-3.

,,W połączeniu ze szparagami jajka możemy podawać w różnorakiej formie. Sprawdzają się zarówno jajka sadzone, w koszulkach, w formie pasty czy omletu. W każdej konfiguracji otrzymujemy smaczną, pożywną potrawę. Potwierdza to obecność tego połączenia w kuchniach wielu krajów np. w niemieckiej. Właśnie z niej pochodzi proponowany poniżej omlet serowy ze szparagami.”– mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel.

Przepis na omlet serowy ze szparagami

Porcja dla 4 osób, gotowanie 30 minut, przygotowanie 30 minut.

Składniki:

  • 1 kg zielonych szparagów
  • 8 jaj M lub L Fermy Drobiu Jokiel
  • 50 g masła
  • 2 łyżki startego sera ementaler
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta pieprzu cayenne
  • koperek
  • sól
  • ½ łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy szparagi i gotujemy je w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki cukru i 10 gram
    masła.
  2. W czasie, gdy warzywa się gotują, ucieramy żółtka, dodajemy ser i mąkę ziemniaczaną.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem cayenne.
  4. Następnie na sztywną pianę ubijamy białko, które dodajemy do masy żółtkowej, delikatnie mieszając.
  5. Smażymy na maśle 4 omlety. Szparagi odcedzamy i dzielimy na 4 części.
  6. Każdą część wykładamy na 1 omlet, a następnie składamy na połowę. Podajemy posypane koperkiem.