Owocowy fenomen czy przesadzony mit?

Jagody acai to składnik suplementów diet, który w ostatnim czasie zyskał ogromną popularność. Określa się go mianem superfood, czyli produktu, zawierającego największe ilości składników, korzystnie wpływających na zdrowie i kondycję organizmu. A jak jest w rzeczywistości?

Owocowy fenomen czy przesadzony mit?

Zdrowie znad Amazonki

Jagody acai rosną w tropikalnych lasach Ameryki Południowej i od wieków stanowiły pożywienie ludów, mieszkających na terenach dorzecza Amazonki. Owoce zbierane są z wysokich palm o rozłożystych łodygach. Wyglądem przypominają borówki, jednak wewnątrz posiadają dużą, nienadającą się do spożycia pestkę, a ich smak zawiera lekko czekoladowe nuty.

Bomba witaminowa

Naukowe badania nad jagodami acai zapoczątkował dr Alexander Schauss. Te niewielkie granatowe owoce posiadają ogromne dawki witamin A, E, C. Owoce acai są także bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i 9. Związki te pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, regulują gospodarkę hormonalną, a przede wszystkim zapobiegają wystąpieniu zawałów i nowotworów. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają także na poprawę pamięci i koncentracji, są więc szczególnie polecane dla osób uczących się i pracujących umysłowo. Natomiast zawartość lipidów pomaga zwiększyć energię witalną, wspomaga regenerację mięśni po wysiłku i podnosi wytrzymałość – docenią to więc sportowcy i osoby aktywne.

Obalamy mity

Często jednak pojawiają się opinie, że jagody acai są receptą na smukłą sylwetkę i poprzez redukcję tkanki tłuszczowej pozwalają na ekspresowe pozbycie się zbędnych kilogramów. Jednak włączenie w dietę owoców acai nie spowoduje, że kilogramy same zaczną znikać. Jak w przypadku każdego suplementu, najważniejsza jest odpowiednia dieta oraz aktywność fizyczna. Jagody, dzięki wysokiej zawartości błonnika, mogą jedynie pomóc w walce z otyłością. Mitem jest także opinia, jakoby acai zawierały potężne ilości wapnia oraz białka. Do tej pory żadne badania nie potwierdziły tych tez.

Należy także uważać na stwierdzenia, jakoby wszystkie produkty zawierające jagody acai są naturalne. Część z nich zawiera sztuczne dodatki, konserwanty oraz barwniki, często też sama zawartość owoców nie jest wysoka. Najważniejsze jest pewne pochodzenie produktu, jakość samych owoców i sposób produkcji samego soku, dlatego przed zakupem warto dokładnie przeczytać etykietę i zapoznać się ze składem danego produktu.

Pamiętajmy, że Polsce jagody acai nie są dostępne w postaci świeżych owoców, dlatego jedną z najczystszych i najbardziej naturalnych form, w jakich możemy przyjmować owoce acai, jest sok – czysty lub też np. w formie smoothie, z dodatkami innych owoców – bananów, winogron czy jabłek, które dodatkowo wpływają na jego wartości odżywcze.