Składniki:
- 200 g białej ryby
- 2 kostki rosołowe
- 100 g świeżego łososia
- 12 sztuk krewetek
- 100 grzybów shitake
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka świeżego (startego) imbiru
- sos sojowy do smaku
- 0,5 sztuki posiekanej papryczki chilli
- 3 sztuki posiekanych ząbków czosnku
- sok z 1 limonki
- 1 pęczek świeżej kolendry (drobno pokrojonej)
- 1 łyżeczka cukru brązowego
Sposób przygotowania:
- Przygotuj bulion – 1 l wody zagotuj z kostkami rosołowymi.
- Do gotującego bulionu dodaj czosnek, imbir, chilli i pokrojone w paski grzyby. Gotuj 5 minut.
- Dodaj ryby pokrojone w małe kawałki, krewetki i gotuj kolejne 2 minuty.
- Następnie dodaj cukier, mleko kokosowe, sos sojowy oraz sok z limonki i kolendrę. Zupę gotuj jeszcze chwilę i podawaj.