Pascha wielkanocna ze śliwkami kalifornijskimi

Pascha wielkanocna ze śliwką kalifornijską - tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole.

wielkanocna pascha

8-10 porcji
Czas przygotowania:
25 minut przygotowanie
6 godzin odsączanie
4 godziny chłodzenie

Składniki:

  •  500g sera białego, trzykrotnie mielonego
  •  ½ kubka cukru drobnego
  •  3 żółtka
  •  100g masła, miękkiego
  •  10 śliwek suszonych z Kalifornii
  •  1 pomarańcza
  •  1 cytryna
  •  kawałek gazy do dekoracji: 2 śliwki kalifornijskie, skórka z cytryny i pomarańczy

Przygotowanie:

Cukier i żółtka bardzo dokładnie utrzeć do zmiany koloru na jasno żółty, dodać miękkie masło, całość ponownie dokładnie utrzeć. Do masy dodać ser, wszystko wymieszać do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy. Pomarańczę i cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, część zostawić do dekoracji. Śliwki kalifornijskie drobno posiekać.

Śliwki do dekoracji pociąć w paski. Posiekane śliwki, startą skórkę z pomarańczy i cytryn dodać do masy serowej, wymieszać. Sitko postawić na misce lub garnku, rozłożyć na
nim gazę, przelać masę serową. Rogi gazy zamknąć, lekko zawinąć i docisnąć. Na wierzchu ułożyć talerzyk pasujący średnicą do sitka, postawić na nim torebkę z cukrem lub mąką.

Pozostawić całość ok. 6 godzin, w tym czasie odsączy się nadmiar serwatki. Po upływie czasu uformowany okrąg można przełożyć do bardziej ozdobnego naczynia i umieścić w lodówce na kilka godzin do stężenia i wychłodzenia. Po wyjęciu z lodówki, wyjąć paschę z formy, zdjąć gazę, ułożyć na talerzu do serwowania, udekorować paskami ze śliwek kalifornijskich i skórką z pomarańczy i cytryn.