Pasta ze słonecznika, oliwek i pomidorów suszonych (wegan)

Pyszna, sycąca i zdrowa - pasta kanapkowa!

Pasta ze słonecznika, oliwek i pomidorów suszonych (wegan)

Niezapowiedziani goście, wieczory przed telewizorem, szybkie śniadania – okazji, przy których sprawdzają się proste w przygotowaniu dania można wymieniać bez liku. Prezentujemy sprawdzony przepis na znakomitą pastę, którą przygotujemy w chwilę, a która idealnie nadaje się do pieczywa, grzanek, czy jako dip do warzyw czy nachos.

Ilość porcji: 4-6

Składniki:

  • 200 g słonecznika KRESTO
  • 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 350 ml)
  • 2 słoiczki oliwek zielonych Beach Flower (ok. 280 g)
  • 3–4 ząbki czosnku
  • ok. 15 listków bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Słonecznik upraż na suchej patelni, następnie lekko przestudź.
  2. Oliwki osącz z zalewy, zachowaj jednak płyn.
  3. Słonecznik, pomidory wraz z olejem i obranym czosnkiem zmiksuj.
  4. Dodaj słonecznik i bazylię i zmiksuj ponownie. Gęstość pasty można regulować dodając płyn spod oliwek.