Niezapowiedziani goście, wieczory przed telewizorem, szybkie śniadania – okazji, przy których sprawdzają się proste w przygotowaniu dania można wymieniać bez liku. Prezentujemy sprawdzony przepis na znakomitą pastę, którą przygotujemy w chwilę, a która idealnie nadaje się do pieczywa, grzanek, czy jako dip do warzyw czy nachos.
Ilość porcji: 4-6
Składniki:
- 200 g słonecznika KRESTO
- 1 słoiczek pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 350 ml)
- 2 słoiczki oliwek zielonych Beach Flower (ok. 280 g)
- 3–4 ząbki czosnku
- ok. 15 listków bazylii
Sposób przygotowania:
- Słonecznik upraż na suchej patelni, następnie lekko przestudź.
- Oliwki osącz z zalewy, zachowaj jednak płyn.
- Słonecznik, pomidory wraz z olejem i obranym czosnkiem zmiksuj.
- Dodaj słonecznik i bazylię i zmiksuj ponownie. Gęstość pasty można regulować dodając płyn spod oliwek.