Pieczarki zapiekane z kaszotto grzybowym

Kasza przeżywa dziś prawdziwy renesans. Wykorzystujemy ją jako uzupełnienie innych potraw, a także jako nieodłączny składnik części z nich. Na obiad polecamy przepis na pieczarki zapiekane z kaszotto grzybowym.

Dawniej, kasza stanowiła postrach. Mało kto chętnie pałaszował kolejne miski tego „przysmaku”, chowając pod kawałkami mięsa lub w doniczce niezjedzoną kaszę, aby tylko ukryć ją przed wzrokiem babci. Kasza często postrzegana była jako danie, które musimy jeść za karę. Zapewne przyczyną odrzucania tych posiłków był niezbyt atrakcyjny sposób ich przyrządzania. Nie można jednak odsądzać od czci i wiary dawnych sposobów gotowania kaszy. Mimo że nielubiane przez dzieci, mają swoje znaczące miejsce w polskiej sztuce kulinarnej, do której tak chętnie dziś wracamy. Może warto przypomnieć sobie tradycyjne, polskie smaki?

Czas przygotowania: 35 minut
Ilość osób: 4

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 opakowanie Kaszotto grzybowego Knorr
  • Szczypta soli
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • Pół łyżeczki Rozmarynu z Maroko Knorr
  • 10 dużych pieczarek
  • 80 g parmezanu

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i pieczarki pokrój w półplastry.
  2. Do garnka wlej odrobinę oliwy i podsmaż je.
  3. Posyp rozmarynem, pieprzem i solą.
  4. Następnie dołóż zawartość opakowania Kaszotto, zalewając ok. 250 ml wody.
  5. Gotuj ok. 15 minut.
  6. Po upływie tego czasu, dodaj śmietanę.
  7. Oczyść pieczarki, oddziel nóżki od kapeluszy.
  8. Włóż do nich powstały farsz. Na całość nałóż tarty parmezan.
  9. Włóż pieczarki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez ok. 15-20 minut.

Smacznego!