Oto klasyczna kaczka pieczona, która wspominana jest w najstarszych źródłach książek kucharskich. Kaczka od pokoleń, dla smakoszy pychotka.
Składniki:
kaczka Barbarie (waga około 2 kg) 1 szt.
ziemniaki 450gr
marchewka 100gr
cebula 120gr
jabłko 100gr
śmietana do gotowania 0,2l
tymianek
rozmaryn
masło 150 gr
olej
sól
pieprz
sos pieczeń
sok pomarańczowy 1 l
czerwona kapusta
wino czerwone 0,5l
cynamon 1 szt.
gwiazdka anyżu 1 szt.
miód
Sposób wykonania:
Kaczkę należy dokładnie obieramy z piór, a następnie parzymy wrzątkiem. Mięso osuszamy i nacieramy solą i oliwą. Faszerujemy jabłkami, tymiankiem, rozmarynem, obraną marchewką i cebulą.
Kaczkę pieczemy najpierw w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni. Długość pieczenia zależy od wielkości kaczki -przyjmuje się, że czas to około 40 min na 1 kg.
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, a następnie odlewamy wodę i odparowujemy w rondelku. Zagotowujemy śmietanę i rozpuszczamy masło. Ziemniaki, masło i śmietanę ścieramy na puree.
Do garnka wlewamy 0,5 l soku pomarańczowego oraz czerwone wino, dodajemy cynamon i gwiazdkę anyżową. Odparowujemy do 1/3 objętości. Dodajemy pokrojoną czerwoną kapustę. Wszystko gotujemy około 1 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i doprawiamy miodem.
W garze redukujemy sok pomarańczowy do 1/5 objętości i dodajemy sos pieczeniowy, a następnie zagotowujemy.