Zrównoważona kuchnia dla zdrowia i środowiska
Natura budzi się do życia, więc zróbmy dla niej coś dobrego! Kupujmy sezonowe warzywa i owoce na pobliskich bazarkach i w warzywniakach. Korzystanie z produktów od lokalnych dostawców może pomóc w redukcji śladu środowiskowego oraz ożywianiu regionalnej gospodarki. Ci, którzy dbają o swoje zdrowie, powinni wypróbować kuchnię roślinną – nadchodząca wiosna sprawi, że będzie to można zrobić bez większego wysiłku! Szczególnie polecamy wypróbowanie naszego przepisu na pieczonego bakłażana:
Pieczony bakłażan
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 ząbek czosnku (mały)
- 1 opakowanie Fix Gulasz Knorr
- 75 g masła
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka sezamu
- 4 łyżki oliwy
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ponakłuwaj bakłażana, skrop oliwą, posyp solą i piecz przez 30 minut.
- W tym czasie rozpuść masło na patelni i wsyp zawartość opakowania Fix Gulasz Knorr. Podsmażaj całość ok. 1 minuty. Wlej 200 ml wody, wymieszaj i gotuj, aż powstanie sos.
- Po upieczeniu przetnij ostrożnie bakłażana na pół.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jogurtem. Polej bakłażana sosem jogurtowym i sosem gulaszowym. Posyp sezamem i listkami kolendry.
Osłódźcie sobie tę wiosnę
Wiosna zapewnia bogactwo owoców, które możecie wykorzystać do przygotowania słodkich przysmaków dla całej rodziny. To idealna pora na galaretki, puszyste biszkopty czy lekkie panna cotty, które zachwycą Waszych bliskich. Na wiosnę możecie wypróbować nowe połączenia smakowe. Limonka i kiwi – to brzmi ciekawie! A co powiecie na sałatkę z arbuzem i fetą? Zaszalejcie, łącząc w swoich sałatkach i koktajlach różne, pozornie niepasujące do siebie składniki. Efekty was zaskoczą! Koniecznie spróbujcie dodać swoim daniom lekkiego i rześkiego akcentu. Przygotujcie się na wiosenny festiwal smaków dzięki owocowym deserom, które osłodzą wam każdy dzień.