
Klimatycznym miasteczkiem wstrząsa wiadomość o brutalnym morderstwie uczennicy tamtejszego liceum, Laury Palmer. Na miejscu zjawia się młody agent FBI – Dale Cooper, próbujący krok po kroku poznać sekrety mieszkańców. Fani serialu z pewnością pamiętają pozytywne zdziwienie agenta Cooper’a, gdy w dość ponuro wyglądającym barze RR, udało mu się zjeść „cholernie dobry placek z wiśniami”, a w miejscowym The Great Northern Hotel wypić „najlepszą, jaką w życiu pił”, „czarną jak bezksiężycowa noc” kawę. Pamiętają również opryskliwego pracownika FBI – Alberta, któremu humor poprawiał jedynie miejscowy placek. Z okazji premiery nowego sezonu prezentujemy przepis na „damn fine cherry pie!” – ulubiony placek wiśniowy agenta Coopera, prosto z Twin Peaks.
Składniki na ciasto:
- 30 g cukru pudru Cukier Królewski
- 200 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżki zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 80 g drobnego cukru do wypieków Cukier Królewski
- 900 g wiśni (mrożonych lub świeżych, wypestkowanych)
- 1 limonka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Składniki do dekoracji:
- 50 g cukru kryształ gruby Cukier Królewski
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy formę do tarty o średnicy maksymalnie 25 cm, smarujemy ją masłem.
- Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder i masło.
- Wyrabiamy w malakserze lub rozcieramy palcami aż ciasto zacznie się kruszyć.
- Dodajemy jajko i wodę, wyrabiamy na jednolitą masę.
- Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i spłaszczamy.
- Chłodzimy w lodówce przez 30 min. Po upływie tego czasu dzielimy kulę na dwie części – jedną odrobinę większą od drugiej. Większą wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, nawijamy na wałek i rozwijamy nad przygotowaną formą. Dociskamy brzegi, obcinamy nadmiar ciasta i ugniatamy go z odłożoną wcześniej mniejszą porcją.
- Rozgrzewamy piekarnik do 175°C.
- Z limonki ścieramy skórkę, wyciskamy sok.
- Wiśnie zasypujemy cukrem, dodajemy skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy.
- Podgrzewamy aż wiśnie puszczą sok i znacznie zmiękną, ale się całkowicie nie rozpadną.
- Sok z limonki mieszamy z mąką ziemniaczaną, dodajemy łyżkę podgrzanego soku z wiśni, łączymy. Wlewamy do gotujących się wiśni i dokładnie mieszamy, by nie powstały grudki.
- Podgrzewamy przez chwilę, aż wokół owoców powstanie kisiel.
- Nadzienie wykładamy na spód placka.
- Mniejszą porcję ciasta wałkujemy na wymiar formy, rozwijamy nad wiśniowym nadzieniem. Łączymy brzegi spodu i wierzchu placka.
- Rozkłócamy jajko z mlekiem, smarujemy mieszanką wierzch ciasta.
- Dekorujemy grubym kryształem, na środku robimy kilka małych nacięć ułożonych w gwiazdkę. Placek pieczemy przez 35-40 min.