Jak nie wykorzystać świeżego i pysznego rabarbaru. Oczywiście to nie pachnące ciasto, ale znakomite pierogi!Czas przygotowania: 60 minut
Poziom: Łatwy
Składniki (porcja na 1 os):
- 0,2 kg mąki pszennej
- 0,03 l oliwy
- 3 szt rabarbaru
- 0,2 kg truskawek
- 1/6 doniczki mięty
- 0,05 l śmietany 12% kwaśnej
- 0,05kg cukru trzcinowego
- sól
Sposób przygotowania:
- Rabarbar obrać z włóknistej skórki i pokroić w grube plastry. Wrzucić rabarbar na rozgrzany rondelek wraz z kawałkiem masła, zasypać cukrem trzcinowym i przesmażać na miękko. Gdy rabarbar będzie gotowy odstawić do ostudzenia.
- Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę z oliwek, szczyptę soli, wlać ciepłej wody i energicznie zagnieść ciasto na pierogi.
- Truskawki wrzucić do wysokiego kubka i zmiksować na gładki mus. Listki mięty posiekać drobno i wymieszać z kwaśną śmietaną.
- Na blacie wysypać troszkę mąki i zacząć cienko wałkować ciasto. Wycinać krążki ulubionej wielkości, napełniać farszem z rabarbaru i lepić klasyczne pierogi. Następnie gotować w osolonej wodzie. Pierogi wykładać na truskawkowym musie i polać je miętową śmietaną.
Przepis poleca Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej.