Składniki:
- 600 g piersi z indyka
- 3 łyżki ketchupu łagodnego
- 1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
- Piersi z indyka przekrój na cienkie, długie plastry wzdłuż.
- Podsmaż w małym garnku pokrojoną w kosteczkę szalotkę, a następnie dodaj mleko kokosowe, Przyprawę do grilla Knorr, która idealnie wkomponuje się w smak dania, oraz ketchup. Gotuj wszystko razem przez minutę i odstaw na bok do ostygnięcia.
- W chłodną już marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.
- Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa pozwijaj w „ślimaczki” i nadziej po dwie, trzy roladki na patyki do szaszłyków.
- Przygotowane tak szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez około 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, aż kurczak będzie miękki i rumiany.