Szykując obiad, bardzo dużą wagę przywiązujemy do składników, które mają zapewnić nam niezrównane doznania smakowe. Odpowiednio skomponowane przyprawy grubo mielone będą w stanie sprawić, że na talerzach wyląduje naprawdę efektowny i smakowity kąsek. Kombinacji smaków w pikantnych udkach z gulaszem z soczewicy nie brakuje temperamentu!
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 kg udek z kurczaka
- 1 opakowanie Przyprawy Pikantnej grubo mielonej Knorr
- 2 cytryny
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 puszka soczewicy
- 1 cebula
- 1 papryka
- 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii Knorr
- 1 łyżeczka Czosnku z USA Knorr
- 1 pęczek natki kolendry lub natki pietruszki
- 200 g jogurtu naturalnego
Przeczytaj również – Kanapki z pastą jajeczną i szczypiorkiem
Sposób przygotowania:
- Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę.
- Natkę kolendry lub pietruszki drobno posiekaj.
- Jedną cytrynę pokrój w półplastry, a drugą sztukę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.
- Połącz w misce jogurt naturalny, sok i skórkę z cytryny oraz dopraw całość do smaku wedle uznania Przyprawą Pikantną grubo mieloną.
- W marynacie zanurz mięso i pozostaw je na przynajmniej 12 godzin w lodówce.
- W naczyniu żaroodpornym wymieszaj odsączoną soczewicę i pomidory z puszki, paprykę, cebulę, plastry cytryny oraz kmin rzymski.
- Na górze ułóż zamarynowane udka z kurczaka.
- Następnie zawiń wszystko w folię aluminiową i wstaw danie na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
- Potem zdejmij folię i piecz całość jeszcze przez około 10 minut do momentu, aż skórka zrobi się chrupiąca.
- Danie serwuj posypane natką pietruszki lub kolendry.