Pikantne udka z gulaszem z soczewicy

Nie bójcie się eksperymentować z wyrazistymi i pikantnymi nutami. Połączenie ognistej chili, czerwonej papryki, ziaren gorczycy i czosnku będziecie mogli wypróbować w tym przepisie.

Pikantne udka z gulaszem z soczewicy

Szykując obiad, bardzo dużą wagę przywiązujemy do składników, które mają zapewnić nam niezrównane doznania smakowe. Odpowiednio skomponowane przyprawy grubo mielone będą w stanie sprawić, że na talerzach wyląduje naprawdę efektowny i smakowity kąsek. Kombinacji smaków w pikantnych udkach z gulaszem z soczewicy nie brakuje temperamentu!

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy Pikantnej grubo mielonej Knorr
  • 2 cytryny
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 puszka soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii Knorr
  • 1 łyżeczka Czosnku z USA Knorr
  • 1 pęczek natki kolendry lub natki pietruszki
  • 200 g jogurtu naturalnego

Przeczytaj również – Kanapki z pastą jajeczną i szczypiorkiem

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę.
  2. Natkę kolendry lub pietruszki drobno posiekaj.
  3. Jedną cytrynę pokrój w półplastry, a drugą sztukę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.
  4. Połącz w misce jogurt naturalny, sok i skórkę z cytryny oraz dopraw całość do smaku wedle uznania Przyprawą Pikantną grubo mieloną.
  5. W marynacie zanurz mięso i pozostaw je na przynajmniej 12 godzin w lodówce.
  6. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj odsączoną soczewicę i pomidory z puszki, paprykę, cebulę, plastry cytryny oraz kmin rzymski.
  7. Na górze ułóż zamarynowane udka z kurczaka.
  8. Następnie zawiń wszystko w folię aluminiową i wstaw danie na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
  9. Potem zdejmij folię i piecz całość jeszcze przez około 10 minut do momentu, aż skórka zrobi się chrupiąca.
  10. Danie serwuj posypane natką pietruszki lub kolendry.