Słodycz jabłek i gruszek wyśmienicie przenika się z ostrością chili. To oryginalny pomysł na pikantne zwieńczenie rozmaitych potraw. Palce lizać!
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
- 1 soczysta gruszka
- 2 winne jabłka
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego do mizerii Knorr
- 50 g oliwek
- 1 pęczek kopru
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypioru
- 3 łyżki Chili z Indii Knorr
- 0,3 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,5 szklanki kefiru
- 0,3 szklanki śmietany
- 1 cebula
- 1 łyżeczka sosu Tabasco
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
Sposób przygotowania:
- Obierz gruszkę, jabłka i cebulę oraz zetrzyj wszystko na tarce. Całość skrop sokiem z cytryny.
- Oliwki i zioła drobno posiekaj.
- Cebulę i owoce zmiksuj razem z jogurtem naturalnym, śmietaną oraz kefirem.
- Krok po kroku dodawaj pieprz, sos chili, tabasco i cukier.
- Dopraw sosem sałatkowym do mizerii.
- Wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami.
- Gotowy dip dopraw sosem i wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Całość schłodź.