Pikantny dip z owoców

Chilli komponuje się rewelacyjnie nie tylko z czekoladą, ale także z owocami. Jeżeli więc chcecie wprowadzić nieco egzotyki na stoły, wypróbujcie przepis na pikantny dip z owoców.

Pikantny dip z owoców

Słodycz jabłek i gruszek wyśmienicie przenika się z ostrością chili. To oryginalny pomysł na pikantne zwieńczenie rozmaitych potraw. Palce lizać!

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 8

Składniki:

  • 1 soczysta gruszka
  • 2 winne jabłka
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego do mizerii Knorr
  • 50 g oliwek
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypioru
  • 3 łyżki Chili z Indii Knorr
  • 0,3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 0,3 szklanki śmietany
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Obierz gruszkę, jabłka i cebulę oraz zetrzyj wszystko na tarce. Całość skrop sokiem z cytryny.
  2. Oliwki i zioła drobno posiekaj.
  3. Cebulę i owoce zmiksuj razem z jogurtem naturalnym, śmietaną oraz kefirem.
  4. Krok po kroku dodawaj pieprz, sos chili, tabasco i cukier.
  5. Dopraw sosem sałatkowym do mizerii.
  6. Wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami.
  7. Gotowy dip dopraw sosem i wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Całość schłodź.