Pizza to ulubione danie każdego. Często odchodzimy od klasycznych dodatków zamieniając je wyszukanymi warzywami, czy różnego rodzaju mięsem. Czy karczochy sprawdzą się w pizzy?
Składniki:
Ciasto:
- mąka pszenna 0,5kg
- drożdże 20g
- letnia woda 280ml
- olej rzepakowy 4 łyżki
- cukier ¼ łyżeczki
- sól 1 płaska łyżeczka
Sos pomidorowy:
- pomidory pelati krojone (w puszce) 300ml
- czosnek wyciśnięty przez praskę 3 ząbki
- oregano 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smakuWszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Składniki na pizzę:
- ser podlaski (lub inny żółty) 200g
- ser mozarella twardy 200g
- karczochy w oleju 250g
- sos czosnkowy „Tarsmak”
Wykonanie:
- Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Po tym czasie, powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Jak podwoją swoją objętość, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia.
- Posmarować sosem pomidorowym, na sos wyłożyć starty jeden i drugi ser, odsączone z oleju i pokrojone w cząstki karczochy.
- Posypać oregano i upiec w nagrzanym piekarniku w temp. 280 – 330 st.C.
- Gotową pizzę polać sosem czosnkowym.