![](https://obcasy.pl/wp-content/uploads/2018/06/image001.jpg)
Składniki:
- 1 duża cukinia (3 szklanki startej cukinii)
- ½ szklanki komosy ryżowej
- 75 g hummusu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- ½ szklanki pełnoziarnistej mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól pieprz
- ulubione przyprawy: oregano, bazylia, koper
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlewamy szklankę wody i dosypujemy komosę, gotujemy aż do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut.
- Cebulę i czosnek kroimy i wraz z przyprawami podsmażamy na patelni.
- Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak najwięcej wody, jeśli będzie zbyt mokra, placki nie będą zwarte i chrupkie.
- Dodajemy hummus i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
- Formując małe placki, smażymy na patelni, około 3-4 minuty z każdej strony.
Placuszki serwujemy z ulubionym sosem np. jogurtowym, czosnkowym lub tahini.