Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 500 g młodych liści szpinaku
- 300 g polędwiczki wieprzowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki octu winnego czerwonego
- 50 g mrożonych malin
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Balsamicznego z malinami Knorr
- 100 g marynowanych cebulek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki Przyprawy do wieprzowiny
- 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- 2 kajzerki
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 g sera koziego
- 0,5 łyżki cukru
Zobacz również – Schab pieczony z grzybami i szpinakiem
Sposób przygotowania:
- Przekrój na pół cebulki. Kajzerki pokrój w kostkę 1 cm. Liście szpinaku umyj oraz pokrusz kozi ser.
- Usuń z polędwicy błony, przerosty tłuszczu i żyłki. Następnie posyp mięso Przyprawą do wieprzowiny Knorr, podsmaż na oleju z każdej strony na patelni i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Kawałki bułki skrop lekko oliwą z oliwek i włóż wraz z mięsem ponownie do piekarnika na około 10 minut, aż grzanki zrobią się rumiane. Mięso odstaw do schłodzenia. Po ostygnięciu pokrój polędwiczkę w cienkie plastry i porozkładaj na półmisku.
- Delikatnie skarmelizuj cukier na patelni pozostałej po przyrządzaniu mięsa. Wrzuć i podsmaż cebulki.
- Przygotuj mikser. Do kielicha wrzuć czosnek, musztardę, maliny oraz wlej ocet winny, miód i oliwę z oliwek. Wszystko zmiksuj i dopraw Sosem sałatkowym balsamicznym z malinami.
- Na półmisku z kawałkami polędwiczki rozłóż liście szpinaku i posyp je cebulkami, kawałkami koziego sera, grzankami i suszoną żurawiną. Danie polej malinowym sosem.