Polędwica ze szpinakiem i sosem malinowym

Z czym połączyć szpinak, by w pełni docenić jego walory i raz na zawsze zerwać z reputacją nieciekawego, niesmacznego produktu? Na przykład z polędwicą!

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość osób: 6

Składniki:

  • 500 g młodych liści szpinaku
  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki octu winnego czerwonego
  • 50 g mrożonych malin
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego Balsamicznego z malinami Knorr
  • 100 g marynowanych cebulek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki Przyprawy do wieprzowiny
  • 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 2 kajzerki
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g sera koziego
  • 0,5 łyżki cukru

Zobacz również –  Schab pieczony z grzybami i szpinakiem 

Sposób przygotowania:

  1. Przekrój na pół cebulki. Kajzerki pokrój w kostkę 1 cm. Liście szpinaku umyj oraz pokrusz kozi ser.
  2. Usuń z polędwicy błony, przerosty tłuszczu i żyłki. Następnie posyp mięso Przyprawą do wieprzowiny Knorr, podsmaż na oleju z każdej strony na patelni i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Kawałki bułki skrop lekko oliwą z oliwek i włóż wraz z mięsem ponownie do piekarnika na około 10 minut, aż grzanki zrobią się rumiane. Mięso odstaw do schłodzenia. Po ostygnięciu pokrój polędwiczkę w cienkie plastry i porozkładaj na półmisku.
  3. Delikatnie skarmelizuj cukier na patelni pozostałej po przyrządzaniu mięsa. Wrzuć i podsmaż cebulki.
  4. Przygotuj mikser. Do kielicha wrzuć czosnek, musztardę, maliny oraz wlej ocet winny, miód i oliwę z oliwek. Wszystko zmiksuj i dopraw Sosem sałatkowym balsamicznym z malinami.
  5. Na półmisku z kawałkami polędwiczki rozłóż liście szpinaku i posyp je cebulkami, kawałkami koziego sera, grzankami i suszoną żurawiną. Danie polej malinowym sosem.