
Do tego typu dań świetnie pasują zarówno świeże, jak i suszone grzyby. Schab z farszem z dodatkiem prawdziwków nabierze świątecznej szlachetności.
Składniki:
- 600 g schabu wieprzowego bez kości
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 200 g szpinaku mrożonego
- 4 prawdziwki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie cienkim długim nożem zrób otwór wzdłuż schabu.
- Żeby mięso było dobrze przyprawione, posyp je przyprawą Knorr i natrzyj dłonią.
- Szpinak odciśnij z wody. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, przesmaż na oliwie i dodaj pokrojone w plastry grzyby. Następnie dodaj szpinak. Smaż chwilę razem, dopraw do smaku i odstaw. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę bułki tartej.
- Przygotowanym farszem napełnij mięso, następnie zawiń ściśle w folię aluminiową i obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub ziemniakami.