Pomysły na idealny piknik z rodziną

Czerwiec to świetny czas na wyjazd z rodziną za miasto. W ramach obiadu na łonie natury najlepiej sprawdzi się piknik. Co powinno znaleźć się w koszyku?

piknik z rodziną
Pomysły na idealny piknik z rodziną.

Lato coraz bliżej. Na dworze robi się cieplej i słoneczniej, przez co wypady za miasto przyciągają więcej i więcej ludzi. To świetny sposób na spędzenie weekendu albo wolnego popołudnia. Z aktywności na świeżym powietrzu chętnie korzystają zarówno single, jak i pary oraz rodziny. Dlatego też wzrasta zainteresowanie piknikami. To najlepsza metoda na przyrządzenie smacznego i wygodnego posiłku, który można ze sobą zabrać i zjeść w każdym miejscu na ziemi. Pozwoli to delektować się jedzeniem w otoczeniu spokoju i zieleni. Co przygotować na idealny piknik z rodziną?

Niezbędne rzeczy na piknik z rodziną

Przygotowując się do pikniku, zacznijmy od przygotowania kosza. Dobrze, żeby był spory, ale nie na tyle duży, by ciężko się go niosło. Najlepiej także, aby miał wygodną rączkę. Do środka włóżmy prowiant – kanapki, umyte owoce zamknięte w szczelnych pojemnikach, muffiny, a także różnego rodzaju antipasti, jak faszerowane oliwki, kawałki serów czy suszone pomidory. Dobrze sprawdzą się również ślimaczki z ciasta francuskiego oraz paluchy z serem gouda. W gorące dni niezbędne jest regularne nawadnianie, dlatego nie zapomnijmy o zaopatrzeniu się w odpowiednie ilości wody. Do kosza możemy schować też lemoniadę albo mrożoną herbatę. Poza tym pamiętajmy o serwetkach, w które będzie można wytrzeć ręce, oraz workach na śmieci, gdzie trafią nasze odpady. Zwieńczeniem naszego koszyka będzie koc, bez którego żaden piknik nie może być udany.

Zobacz także: Wegetariańskie przekąski na grilla

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

– 200 g szynki parzonej
– 200 g świeżych pieczarek
– 2 łyżki oleju
– 200 g sera podlaskiego MSM Mońki
– 150 g kapusty pekińskiej
– 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju
– pieprz do smaku
– 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego
– 1 jajko

Przygotowanie:

Pokrój szynkę w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki. Podsmaż je na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudź i dodaj starty ser, pokrojone w paski pomidory i posiekaną kapustę. Do smaku dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Farsz nałóż równomiernie na płaty ciasta francuskiego. Zwiń w roladę, po czym potnij na krążki o szerokości paru centymetrów. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Na koniec upiecz krążki w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż osiągną złoty kolor.

Paluchy z serem gouda

Składniki:

– 4 placki tortilli
– ser gouda w plastrach MSM Mońki
– świeży rozmaryn 3-4 gałązki
– płatki chili do smaku

Przygotowanie:

Na rozłożone placki tortilli połóż po trzy plasterki sera. Posyp je płatkami chilli i posiekanym rozmarynem. Zroluj ciasto i potnij na mniejsze kawałki. Ułóż przygotowane paluchy na talerz, owiń folią spożywczą i włóż na 20 min do lodówki, aby zmiękły. Po wyjęciu z lodówki, zgrilluj tortille ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni.