Chrupiące ruloniki szpinakowo-migdałowe, już sama nazwa zachęca do zrobienia tej przepysznej przekąski. Wypełnione soczystym szpinakiem, aksamitnym serem i chrupiącymi płatkami migdałów, zaskakują bogactwem smaków i wartości odżywczych.
Wiosna na talerzu to więcej świeżych warzyw, kolorów, aromatów i witamin… Szpinak bogaty jest w żelazo i witaminę C, których niedobór po zimie należy uzupełnić. Z kolei migdały o świetne źródło witamin E, B2 i błonnika, który reguluje przemianę materii i daje poczucie lekkości. Wiele cennych składników, bogactwo smaku świeżych warzyw, aromatycznych przypraw i bakalii, a także apetyczna, pełna słońca kolorystyka sprawiają, że ruloniki stają się idealną przekąską na przywitanie wiosny! Chrupiące ruloniki można przygotować w mniej niż pół godziny, dlatego są doskonałą propozycją na drugie śniadanie czy popołudniową przekąskę.
Składniki:
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 30 dag świeżego szpinaku
- 20 g pomidorków koktajlowych
- 10 plasterków żółtego sera
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeża natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- olej kokosowy do smażenia
- Płatki migdałowe
- Pieprz czarny mielony
- Bazylia
- Czosnek mielony
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyj i osusz.
- Pomidorki umyj, osusz, pokrój w ćwiartki.
- Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Płatki migdałowe pokrusz.
- Składniki połącz, polej oliwą i sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem czarnym mielonym, bazylią i mielonym czosnkiem.
- Każdy arkusz papieru ryżowego namocz w letniej wodzie, a następnie osusz.
- Układaj na nim plasterek sera i małą porcję szpinaku.
- Zwijaj dokładnie, ciasno zawijając boki do środka.
- Smaż na mocno rozgrzanym oleju aż do zarumienienia.
- Odkładaj na papierowy ręcznik i osusz z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!