Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki ciecierzycy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
- 1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek natki kolendry
- 100 ml oleju do smażenia
- 200 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 25 ml soku z cytryny
- kilka liści sałaty
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 chlebki pita
Sposób przygotowania:
- Wypłukaną ciecierzycę, posiekany czosnek, cebulę, kolendrę i natkę pietruszki umieść w mikserze, dodaj kostkę rosołową, mąkę, kmin i wszystko razem zmiel na gładką masę.
- Z otrzymanej masy uformuj małe kulki i lekko rozpłaszcz, nastepnie kotleciki smaż na złoty kolor w gorącym, głębokim tłuszczu.
- Wymieszaj jogurt z sokiem cytrynowym, koperkiem i miętą. Powstały dip dopraw do smaku pieprzem.
- Usmażone kotelciki podawaj na sałacie z chlebkiem pitem i dipem czosnkowym.